Kööpenhamina: vihreä kaupunki

Joka vuosi 22. huhtikuuta vietetään Maapallopäivää, Earth Day -tapahtumaa, johon osallistuu enemmän tai vähemmän suorasti noin miljardi ihmistä 190 maassa.

Tänä vuonna teemana on "vihreät kaupungit". Koska yhä suurempi osa ihmisistä asuu kaupungeissa, on tarve ekologisesti kestävien kaupunkien kehittämiseen yhä suurempi. Nykyisiä kaupunkeja voidaan muuttaa sellaisiksi ja uusia kaupunginosia – ja kokonaisia kaupunkejakin – suunniteltaessa viheralueiden ja liikenneyhteyksien harkinnalla voidaan saada paljon aikaan.

Osana teemapäivää Euroopassa valitaan joka vuosi "vihreä pääkaupunki" ja tänä vuonna valinta osui Kööpenhaminaan. Kuten tämä ranskalaisen SPOT-5 -satelliitin ottama kuva näyttää, ei kaupunki voi ollakaan juuri vihreämpi: tanskalaiset ovat rakentaneet pääkaupunkiaan uusiutuvan tekniikan avulla malliesimerkiksi tulevaisuuden kaupunkisuunnittelusta ja aikovat olla täysin hiilineutraali vuonna 2025.

Avaruustekniikka auttaa osaltaan saavuttamaan vastaavia tavoitteita niin osana ympäristösuunnittelua kuin tarjoamalla esimerkiksi virtapihiä teknologiaa.

Kuva on otettu 21. huhtikuuta 2011 ja sen alkuperäisversion resoluution on 2,5 metriä.

SPOT-satelliittikuvia saa pian ilmaiseksi

Tanskaa SPOT-4 -satelliitin kuvaaman
Tanskaa SPOT-4 -satelliitin kuvaaman

Vapaasti käytettäväksi tulevien julkishallinnollisten kuvien ja tietojen vyöry jatkuu: nyt erään maailman tunnetuimman Maan pintaa kuvaavan kaukokartoitussatelliitin, ranskalaisen SPOT-satelliitin kuvat tulevat vapaasti käytettäväksi. Ensimmäinen sadan tuhannen kuvan sarja tulee saataville vielä tämän vuoden aikana.

Ranskan kansallinen avaruustoimisto CNES, satelliittien alkuperäinen tilaaja ja tietojen omistaja, päätti asiasta tänään yhdessä SPOT-satellittien rakentajan ja niiden käytöstä vastaavan Spot Image -yhtiön omistajan Airbus Defense and Space -yhtiön (entinen EADS Astrium) kanssa. Kyseessä eivät tosin ole aivan uusimmat kuvat, vaan jo vanhentuneen ja toimintansa lopettaneen SPOT-4 -satelliitin ottamat vähintään viisi vuotta vanhat ja resuluutioltaan yli 10 metriä olevat kuvat.

Nämäkin tosin ovat erittäin hyviä ja tarkkoja, ja niiden avulla voidaan tehdä paljon tutkimusta – ja ne ovat myös yksinkertaisesti kauniita. Kun kuvat tulevat saataville, käyttäjät pääsevät käsiksi laajaan kuva-arkistoon yksinkertaisesti kirjautumalla palveluun sisään ja hyväksymällä käyttöehdot. Ainakin aluksi käyttö on rajattu tutkimukseen, mutta on mahdollista, että myöhemmin kuvien avulla voidaan luoda uusia palveluita samaan tapaan kuin monella muulla viime aikoina vapautetulla avoimella julkisella datalla.

Kuvien avulla voidaan tarkkailla muun muassa maankäyttöä, seurata urbanisoitumista sekä aavikoitumista, tehdä korkeuskarttoja, parantaa maatalouden tehokkuutta ja kartoittaa metsiä sekä ekosysteemejä. Joissain kuvissa nähdään myös hieman pinnan alle, jolloin esimerkiksi arkeologit ovat voineet löytää aiemmin näkymättömiä raunioita. Samoin merien ja jäätiköiden tarkkailuun satelliittikuvat ovat erittäin käyttökelpoisia, koska laajoilta asumattomilta alueilta on vaikeaa saada muuten tietoja.

Nyt tehty päätös on osa CNESin ja Spot Imagen hanketta, jolla ne osallistuvat maailmanlaajuiseen maapallosta tietoja yleishyödylliseen käyttöön jakavaan verkostoon. Siihen kuuluu myös jo aiemmin perustettu Planet Action -nettisivu, jonka kautta kaukokartoitustietoja mahdollisesti hyödyntäville ammattilaisille on ollut saatavilla satelliittikuvia, geograafista tietoa ja näiden käsittelyssä tarvittavia ohjelmistoja.

SPOT-satelliitit, joita on avaruudessa parhaillaan kaksi, ottavat noin puoli miljoonaa kuvaa vuodessa, eli noin 700 kuvaa vuorokaudessa. Monia näistä on myös Airbus Defence & Spacen kuva-arkistossa.

Otsikkokuvassa on Agger Tange Tanskassa SPOT-5:n kuvaamana vuonna 2002. Alla on SPOT-5 taiteilijan kuvaamana.