miriam aust

Omalaatuisia kasvilamppuja

Pe, 05/09/2014 - 20:07 By Jari Mäkinen
"Vase & Leuchte", Miriam Aust. Kuva: Tanja Evers.

Tieteen, tekniikan ja taiteen rajamaastossa liikkuva verkkojulkaisu Art and Science Journal esittelee säännöllisesti arkipäivän esineitä, jotka ovat löytäneet uuden käytön niille hieman epätavallisemmassa ympäristössä tai joutuneet hyvällä tavalla väärinkäytetyiksi. Kuten esimerkiksi kasvit ja lamput artikkelissa Flower 'Bulps' (mikä onkin mainio sanaleikki, koska 'bulb' tarkoittaa niin hehkulamppua kuin kukkasipulia).

Kyse ei ole kasvilampuista, vaan lampuissa olevista kasveista kasveissa olevista lampuista.

Tätä jälkimmäistä kategoriaa edustaa otsikkokuvassakin olevan saksalaisen muotoilijan Miriam Austin pöytälamppu, joka ei ole vain taideteos, vaan käyttöesine, joka on vaasi ja valaisin. Kun sekä lamput että kasvit laitetaan samoihin astioihin, on tuloksena lämmintä, epäsuoraa valoa sekä laboratoriomainen tunnelma. Keskeltä kasveja hohtava valo myös auttaa kasveja kasvamaan sekä näyttää niiden rakenteen kuin läpivalaistuna, koska näinhän juuri tapahtuu. Lisäksi kasveista tulee ympäröivään huoneeseen epätäsmällisiä, orgaanisia varjoja, jotka muuttuvat vedessä olevan konvektion vuoksi.

Tämä "Vase & Leuchte" on myös tuotannossa ja ostettavissa itselle.

Yllä oleva japanilaisen Yuma Kunon työ noudattelee samaa kaavaa. paitsi että nyt kasvit laitetaan lamppujen sisään. Tämän jälkeen tosin hehkulamppu ei toimi, eikä sen ole tarkoitustaan, sillä nyt kyseessä on taideteos. Kun Japanin hallitus kehotti vuonna 2007 siirtymään perinteisistä hehkulampuista energialamppuihin (samaan tapaan kuin Euroopassa on tapahtunut), Kuno keksi käyttää hylättyjä hehkulamppuja omiin tarkoituksiinsa: leikkaamalla lamppuun reiän, täyttämällä syntyneen tilan vedellä ja laittamalla hehkulankaa hyväksi tukena käyttäen lampun sisälle kasvin, on tuloksena kauniita pieniä vaaseja.

Tässä voisi olla myös hyvä toimintavinkki alkavalle viikonlopulle! Leikitään lampuilla ja kasveilla – mutta muistetaan pitää sähkövirta ja vaaseissa oleva vesi kaukana (tai hyvin eristettynä) toisistaan!

Kuvat:

- "Vase & Leuchte" (2011), Miriam Aust. Kuva: Tanja Evers.

- Yuma Kunon hehkulamppukasvivaaseja. Kuva: Satoru Ikegami.