Tubettajat kehottavat huijaamaan yliopistossa – BBC paljasti kierot keinot

To, 05/03/2018 - 08:29 By Toimitus
Ukrainalaisyhtiän nettisivu kuvakaappauksena

Brittien yleisradioyhtiö BBC on paljastanut, että yli 250 YouTube-kanavaa näyttää mainoksia, joissa kehotetaan gradujen ostamiseen. Siis akateemiseen epärehellisyyteen, huijaamiseen. Mainosten takaa paljastuu kyseenalainen ukrainalaisfirma.

YouTubessa on valtavasti erilaisia videoita, joilla mainostetaan ja esitellään mitä erilaisimpia asioita – myös epämoraalisia ja laittomia.

BBC:n kiinnostavassa jutussa huomio kiinnitettiin kanaviin, joilla mainostettiin Ukrainassa majaansa pitävää EduBirdie -sivustoa. Vaikka sivusto on ukrainalainen, se palvelee asiakkaita ympäri maailman ja sen "apua" voi ostaa myös Suomesta.

Erityisen ongelmallista on se, että kyseessä eivät ole vain yhtiön mainokset, vaan se, että EduBirdie on maksanut suosituille tubettajille palveluidensa mainostamisesta. He suosittelevat palvelua tyyliin "jos et jaksa kirjoittaa graduasi itse, anna netissä olevan nörtin tehdä se puolestasi". 

BBC:n mukaan yli 250 YouTube-kanavaa mainostaa EduBirdietä yli 1400 videolla ja niillä on ollut yli 700 miljoonaa katsojaa. Mainoksia ja sisältömainostamista on suunnattu luonnollisesti juuri opiskelijoille.

Yhtiö myy opinnäytetekstejä asiakkaiden haluamista aiheista. Se lupaa lisäksi tekstiensä olevan "sataprosenttisesti ei-plagioituja", eli ne kirjoittaa joku henkilö, eikä tekstiä vain kopioida jostain.

Suomessakin opinnäytteitä tarkastetaan yliopistoissa plagioinnin varalta siten, että teksti laitetaan johonkin ohjelmaan, joka vertaa tekstin sisältöä muihin opinnäytetöihin ja netissä oleviin tieteellisiin teksteihin.

Jos teksti on tehty tilauksena, ei se todennäköisesti jää kiinni ohjelmassa. Silti sen esittäminen omana on paitsi epärehellistä, niin myös vastoin kaikkia määräyksiä: plagiointihan ei ole ainoastaan kopiointia, vaan myös toisen tekemän työn esittäminen omana on plagiointia.

Kirjoittamisen avustaminen sinällään ei ole laitonta, mutta koko opinnäytteen teettäminen jollakin muulla on.

EduBirdien mainoksia ja promootiota sisältäneitä videoita on poistettu YouTubesta kohun alettua. YouTube toteaa BBC:n jutussa, että he koettavat opastaa tubettajia ymmärtämään paremmin miten tuotteiden ja palveluiden mainostaminen ei saa rohkaista epärehelliseen toimintaan. Virallisestihan videoilla saa olla maksettua sisältöä ja mainontaa, mutta tuotteiden tai palveluiden pitää noudattaa YouTuben ehtoja.

"Emme salli gradunkirjoituspalveluiden mainostamista ja siksi niitä sisältävät sisällöt poistetaan, kun niitä havaitaan", sanoo YouTube (mutta tuskin panostaa kovasti tämänkään epäkohdan aktiiviseen kitkemiseen).

Mehua fukseille (ja muillekin)

Ma, 08/31/2015 - 10:31 By Jari Mäkinen

Päivän kuvaKesä on ohi ja puurtaminen alkaa! 

Opetus alkaa maamme yliopistoissa syyskuun alusta ja lukukauden avajaisia vietetään useimmiten juuri tänään. Tätä juhlistettiin Oulussa tarjoamalla uusille opiskelijoille – ja toki kaikille muillekin – mehua. 

Virallisesti syyslukukausi alkoi jo 1. elokuuta, ja uudet opiskelijat ovat saaneet kuluneen kuukauden aikana vinkkejä opintojen aloittamiseen ja he ovat päässeet asettumaan (ainakin suurimmilta osin) aloilleen opiskelupaikoilleen. Varsinainen opetus alkaa huomenna.

Tänä vuonna keväällä korkeakoulujen yhteishaussa oli 154 500 hakijaa. Heistä 88 500 haki ensisijaisesti ammattikorkeakouluun ja 66 000 yliopistoon. Eniten hakijoita oli Metropolia Ammattikorkeakouluun ja Helsingin yliopistoon.

Hakukohteita kevään yhteishaussa oli mukana noin 1 350. Tarkat luvut selviävät Opetushallituksen listauksesta.

Opiskelupaikan sai 46 300 eli 30 prosenttia hakijoista. Hyväksytyistä 61 prosenttia sai paikan ammattikorkeakoulusta ja 39 prosenttia yliopistosta.

Ammattikorkeakouluihin hakeneista 27 prosenttia sai opiskelupaikan ja yliopistoihin hakeneista 24 prosenttia tuli hyväksytyksi.

Ammattikorkeakouluissa hakijamäärään nähden vähiten opiskelijoita hyväksyttiin kulttuurialalle: vain 16 prosenttia hakeneista sai paikan. Suhteessa hakijamäärään eniten opiskelijoita pääsi tekniikan ja liikenteen alalle, jossa 32 prosenttia hakijoista sai opiskelupaikan. 

Yliopistopuolella vähiten opiskelijoita suhteessa hakijamäärään otettiin teatteri- ja tanssialalle: vain 3 prosenttia tuli hyväksytyksi. Muita aloja, joilla hyväksyttyjä on alle 10 prosenttia hakijoista, ovat tänä keväänä kuvataideala, psykologia, liikuntatieteellinen, taideteollinen ja eläinlääketieteellinen ala.

Teknillistieteellinen ala oli tänä keväänä se, johon otettiin suhteessa eniten hakijoita, 38 prosenttia hakijoista sai paikan.

Yliopistoista suurin on edelleen Helsingin yliopisto, missä opinnot aloittaa 3699 uutta opiskelijaa. Seuraavana tulevat Turun yliopisto (2035 hyväksyttyä), Itä-Suomen yliopisto (1987), Oulun yliopisto (1767), Jyväskylän yliopisto (1624), Aalto-yliopisto (1450) ja Tampereen yliopisto (1464).

Tarkka listaus hakijamääristä ja hyväksytyistä oppilaitoksittain on Opetushallituksen sivuilla.

Perusopetuksessa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa lukukausi käynnistyi jo 10.8. alkaneella viikolla. Silloin uuden kouluvuoden aloitti 539 000 peruskoululaista, 103 000 lukiolaista ja 258 200 ammattiin opiskelevaa.

Kuva: Oulun yliopiston twitter-syötteestä