Turkulaiset voittoisina ESA App Camp -kilpailussa

Turkulainen, Agrai-sovelluksen tehnyt työryhmä voitti eilen Barcelonassa Mobile World Congress 2015 -tapahtuman yhteydessä järjestetyn Euroopan avaruusjärjestön sovelluskilpailun. Avaruustekniikkaa ja satelliittien keräämiä tietoja hyödyntävien sovellusten ESA App Camp -kilpailun kansallinen kilpailu pidettiin tammikuun lopussa myös Suomessa, ja sieltä paikan loppukilpailussa saivat Otso Rasimus, Matti Määttänen, Aarni Koskela ja Henrik Skogström

Ja nyt nelikko voitti Barcelonassa kilpailun toisen kategorian, SAP Challengen. Palkinnoksi työryhmä saa paitsi mainetta ja kunniaa, niin myös 5000 euroa rahaa ja matkan kilpailua sponsoroineen SAP-yhtiön toukokuussa Floridassa, Orlandossa, pidettäville Sapphire-messuille.

ESA App Camp BarcelonassaAgrai-sovelluksen avulla maanviljelijät voivat optimoida peltojensa lannoittamista ja sadonkorjuuta. Sovellus käyttää hyväkseen kaukokartoitussatelliittien keräämiä tarkkoja tietoja maaperästä ja siitä, miten esimerkiksi lannoitusta on kustannustehokasta säätää hyvinkin tarkasti yksittäisillä pelloilla.

Esimerkiksi lannoittamisen tarpeen suunnittelua tutkijaan parhaillaan monissa eri hankkeissa ja sitä on testattu useissa kokeissa, mutta tekniikan saaminen arkiseen käyttöön helpon sovelluksen avulla olisi merkittävä askel eteenpäin. 

Agrain valttina on se, että se antaa maanviljelijöille tietoja laaja-alaisesti mm. säätilasta, kasvukauden edistymisestä ja arvioidusta sadonkorjuuajankohdasta. Sovellus antaa maanviljelijälle tietoa kasvukauden edistymisestä ja sadon oletetusta valmistumisajankohdasta. Näin viljelijä voi pyrkiä esimerkiksi lannoitus- ja sadonkorjuuajankohtien optimointiin. 

Suomen osakilpailun tuomaristo piti ehdotusta pitkälle mietittynä ja selkeänä, ja kommentit saivat jatkoa Barcelonassa. Sovelluksessa nähdään kaupallista potentiaalia, sillä se tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden saada suurempi sato ja siten myös taloudellisesti parempi tulos. Sovelluksen arvioitiin tarjoavan myös runsaasti mahdollisuuksia jatkokehittelyyn Internet of Things -ajattelun (esineiden internet) mukaisesti.

Turkulaiset käyvätkin nyt keskusteluja SAP:n ja ESAn yrityshautomojen kanssa sovelluksen jatkokehittämisestä. 

Loppukilpailuun Barcelonassa osallistui kuusi työryhmää, ja niiden taso oli hyvin korkea. Pääpalkinnon voitti Bristolin yliopiston opiskelijoiden Code Green -ryhmä Iso-Britanniasta. Muut osallistujat olivat Alankomaista, Italiasta, Saksasta ja Portugalista.