Yllätysten joulukalenteri: Dinosaurusten huippukausi oli toisella puolen galaksia

Kun dinosaurukset temmelsivät Maan päällä, missä maapallo oli tuolloin?

10.12.2024

Harvoinpa tulemme ajatelleeksi, että Aurinko ja sitä kiertävä maapallo kiitävät eteenpäin radallaan Linnunradan keskustan ympärillä noin 250 kilometrin sekuntinopeudella. Siis noin 900 000 kilometriä tunnissa.

Galaktinen vuotemme – siis yksi kierros kotigalaksimme keskustan ympärillä – kestää lähteestä ja näiden arviosta riippuen noin 220-250 miljoonaa vuotta. 

Dinosaurukset on arvioitu kehittyneen jopa 235 miljoonaa vuotta sitten triaskaudella. Dinosaurusten huippukautena pidetään kuitenkin liitukautta, joka oli noin 146-65,5 miljoonaa vuotta sitten.

Voidaan siis olla melko varmoja siitä, että hirmuliskot elivät huippuvuosiaan toisella puolen galaksia.

Tunnetuin liitukauden hirmulisko oli useiden tuntema Tyrannosaurus Rex. Mutta jouluisampana (ainakin nimeltään) oleva hirmulisko oli Euroopassa elellyt Mantellisaurus.

Joulumantelin mukaan Mantellisaurusta ei kuitenkaan nimetty, vaan Iguanadonttien suvun (johon Mantellisauruskin kuuluu) löytäjän, Gideon Mantellin, mukaan.

Linnunrata ekvaattoritasosta kuvattuna Gaia-satelliitin ottamien kuvien mukaan

Otsikkokuvassa on maapallon likimääräinen sijainti Linnunradassa, joka on tässä kuvitettu ikään kuin ylhäältä katsottuna. Dinosaurusten huippuhetkien aikaan olimme Linnunradan toisella puolella paikassa, mihin on tässä piirretty Tyronnasourus Rex.

Yllä olevassa kuvassa on sen sijaan Linnunrata sen kiekon tasosta kuvattuna Euroopan avaruusjärjestön Gaia-satelliitin tietojen mukaan koostettuna.

Linnunratahan on periaattessa tavallinen spiraaligalaksi, jonka halkaisija on noin 100 000–120 000 valovuotta. Sen paksuus on noin tuhat valovuotta ja siinä on yli sata miljardia tähteä.

Koska Linnunrata on spiraaligalaksi, on sillä spiraalihaaroja eli käsivarsia. Niistä kenties tunnetuin on Orionin käsivarsi, jossa sijaitsee myös Aurinkokuntamme.

Aurinko ja maapallo sijaitsevat noin 27 000 valovuoden päässä galaktisesta keskipisteestä. Kierrämme keskipistettä radalla, jolla yksi kierros kestää 225–250 miljoonaa vuotta. Tätä kutsutaan galaktiseksi vuodeksi tai kosmiseksi vuodeksi. Tarkalleen ottaen Linnunradan keskiosat pyörivät hieman hitaammin kuin ulko-osat.

Linnunradan ja Maapallon radan ymmärtäminen auttaa hahmottamaan meidän paikkamme universumissa ja miten olemme vain pieni osa paljon suurempaa kokonaisuutta. Siksi tänään 10. joulukuuta kannattaakin uhrata ajatus dinosauruksille ja maapallon liikkeelle Linnunradan ympärillä!