To, 12/18/2014 - 20:59 By Markus Hotakainen

Toisin kuin liki neljännesvuosisadan takaisessa Robert De Niron ja edesmenneen Robin Williamsin tähdittämässä elokuvassa, komeettalaskeutuja Philaen herättämiseen ei ole olemassa lääkkeitä tai mitään muitakaan poppakonsteja. Ainoa mahdollisuus on odottaa.

Euroopan avaruusjärjestön tutkijoilla on lyhyt ja ytimekäs lahjalista jouluksi: yksityiskohtaista kuvamateriaalia Rosetta-luotaimen Philae-laskeutujan nykyisestä olinpaikasta.

Vaikka marraskuisen laskeutumisen vaiheista on olemassa kuvia, kaksi pomppua tehneen aluksen lopullisesta lepopaikasta ei ole täsmällistä tietoa. Pinnalta saatujen kuvien perusteella Philae päätyi varjoisan kallionkielekkeen alle, missä Aurinko ei pääse paistamaan sähköä tuottaviin aurinkopaneeleihin kuin hetkittäin.

 

Tilanne ei silti ole likikään niin epätoivoinen kuin alkuun näytti. Komeetta Churyumov-Gerasimenko lähestyy Aurinkoa, joten Philae-laskeutujan aurinkokennoille lankeavan valon määrä kasvaa kaiken aikaa. Tuoreiden arvioiden mukaan se riittää pitämään laskeutujan hengissä ja hyvin todennäköisesti myös herättämään sen horroksesta ensi kevään kuluessa.

Philaen lähettämien kuvien perusteella on voitu päätellä, että se asettui kahden kalliojyrkänteen väliin. Tällä hetkellä sen sijaintipaikalla paistaa aurinko noin 4,5 tuntia ”päivässä” eli kolmasosan komeetan pyörähdysajasta.

Tutkijoiden mukaan se tuottaa riittävästi sähköä pitämään keskeiset laskeutujan laitteet toimintakunnossa, mutta varsinaisia mittauksia ei vielä tässä vaiheessa pystytä tekemään. Jatkon kannalta olisi oleellista tietää tarkalleen, mihin Philae laskeutui, ja miten valaistusolosuhteet laskeutumispaikalla kehittyvät tulevien kuukausien aikana.

Ratkaisevat kuvat on jo otettu, mutta kestää vielä tovin ennen kuin Rosetta saa siirrettyä keräämänsä datan Maahan asti. Parhaassa tapauksessa Philae saa heräämisen kannalta riittävästi valoa jo tammikuussa, mutta todennäköisemmin vasta myöhemmin keväällä.

Tutkijat odottavat Philaen heräämistä innokkaasti, sillä ennen laskeutujan sammumista saatujen tietojen mukaan sen lähiympäristössä on laajoja jääesiintymiä. Alkuun vaikutti siltä, että komeetan ytimen pinnalla ei ole paljasta jäätä, mutta nyt lopullista ”tuomiota” odotetaan uudelleen heräävältä Philae-laskeutujalta.  

Esimerkiksi pinnan alle poraamista on mahdollista yrittää uudelleen, mikäli alus virkoaa. Sama pätee useimpiin muihin Philaen mittausarsenaalin laitteisiin. Ainoastaan pintaa kolkuttelevaa "vasaraa", jonka oli määrä mitata pinnan lujuutta ja lämpötilaa, ei voida käyttää toistamiseen, sillä se ehti rikkoutua ennen Philaen vaipumista horrokseen.