Kuningas ja kolme kiertolaista
06.10.2015

Päivän kuva

Eilen kerroimme Venuksen, Marsin ja Jupiterin syksyisestä tanssista aamutaivaalla. Puoli seitsemän aikoihin taivas on vielä sen verran tumma, että ne kaikki näkyvät hyvin – tosin planeetat jäävät helposti puiden taakse, ellei hakeudu avoimelle paikalle.

Kolmen planeetan vaeltelua seuraa sivusta Leijonan tähdistön kirkkain tähti Regulus. Sen nimi juontuu latinasta ja tarkoittaa "Pientä kuningasta", mikä sopii hyvin eläinten kuningasta kuvastavalle tähdistölle. Monissa muissakin kulttuureissa tähti on liitetty monarkiaan ja esimerkiksi babylonialaisten antama nimi oli Sharru eli "Kuningas".

 

Kuninkaan ja kolme kiertolaisen etäisyydet ovat hyvin erilaiset. Lähimpänä on Venus, joka on tällä hetkellä 81 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Marsilla on etäisyyttä 353 miljoonaa kilometriä ja Jupiterilla 933 miljoonaa kilometriä. Mars ja Jupiter ovat siis kaukana Auringon tuolla puolen, Venus puolestaan Maan ja Auringon välissä.

Regulus sen sijaan on huimasti kauempana. Kuningastähden etäisyys on 77 valovuotta eli lähes 5 000 000 kertaa suurempi kuin Maan ja Auringon välimatka. Myös kokonsa puolesta se päihittää niin planeetat kuin Auringonkin: tähti on sekä massaltaan että läpimitaltaan yli kolme kertaa suurempi kuin Aurinko.

Regulus pyörii vinhasti. Kun Auringon pyörähdysaika akselinsa ympäri on melkein kuukausi, Reguluksella se on alle 16 tuntia. Nopea pyöriminen on litistänyt tähden niin, että sen läpimitta päiväntasaajan tasossa on kolmanneksen suurempi kuin pyörimisakselin suunnassa. Jos pyörähdysaika olisi vain pari tuntia lyhyempi, vetovoima ei pystyisi pitämään tähteä kasassa vaan se hajoaisi.