Tarjolla huimia maisemia ja migreeniä
Näyttönä toimii Samsungin S6 -puhelin, joka kiinnitetään silmien eteen lasien etuosaan. Virtuaalilasit tulevat näin edullisemmiksi ja yksinkertaisemmiksi, kun puhelin korvaa niissä olevat pienet näyttöruudut.
Puhelimeen asentuvalla ohjelmistolla muutetaan näytön kuva laseille sopivaksi tuottamaan virtuaalimaailmaa. Lasien optiikassa on kyse siis siitä, että puhelimen kuva näytetään stereoparina laseissa olevien linssien läpi ja puhelimen ohjelmisto huolehtii kuvan tuottamisesta pään asennon mukaan.
Laseissa on myös toimintonäppäin, tai paremminkin pieni kosketusalusta. Lisäksi laite on varustettu on kiihtyvyysanturilla ja kulmanopeuden tunnistimella (gyrosensori). Virta otetaan matkapuhelimesta, mutta laseihin voi liittää usb-laturin, jolloin kännykän sähköä säästyy.
Liitäntä tukee myös peliohjainta.
Paketista otettuna lasit saa käyttöön nopeasti, ja kun puhelin on kiinni laitteessa alkaa ohjelmistojen automaattinen asennus. Sen jälkeen lasit kalibroidaan käyttäjänsä silmille sopiviksi.
Käyttöohjeen varoitukset mahdollisista lasien aiheuttamista oireista muistuttavat lääkepakettien sivuvaikutusluetteloa: jokaiselle jotakin. On kuitenkin selvää, että virtuaalilaseilla on oikeasti mahdollista saada itsensä huonovointiseksi, ja migreenille alttiiden voi olla paras varustautua lääkepurkilla.
Tarjolla on pelejä, elokuvia, virtuaalisia matkoja maailman nähtävyyksiin ja laseilla voi katsella myös ihan tavallisia valokuvia. Sisältöä voi ostaa lisää Oculus-kaupasta.
Käyttökokemus on aluksi kiinnostava, ja lasit sinänsä toimivat ihan kelvollisesti, ainakin siis siinä mielessä, että näkymät vaihtuvat päätä käännellessä ja kursoria voi ohjata katseella. Alkuefektissä on kieltämättä nykyisin harvemmin saatavaa ”wau”-efektiä ainakin niille, jotka eivät ole virtuaalilaseja päässään aiemmin pitäneet.
Kuvan laadussa on kuitenkin sanomista: puhelimen näytön pikselit erottuvat, aluksi sen unohtaa, sitten se alkaa hieman ärsyttää. Puhelimen kameran voi kytkeä päälle, ja katsoa siis ”lasien läpi” , jos on hetkellinen tarve pullahtaa ulos virtuaalimaailmasta todellisuuteen.
Aluksi on kiinnostavaa tiirailla Pariisin näkymiä Eifelin huipulta tai lennellä helikopterilla Islannin yllä. Sitten alkaa kaivata lisää laadukasta sisältöä.
Tällä hetkellä laite kuuluu mielestäni sarjaan ”kivat lelut”, mutta eipä kulu kuin hetki ja laatu paranee tuotekehityksen myötä ”oikeiden” virtuaalilasien tasolle ja näille keksitään järkevää jokapäiväistä käyttöä.
Samsung lupaa tästä "Innovator Editionista" aikanaan "lopullisen myyntiversion", sillä nyt myynnissä oleva versio on vasta kehitysversio.
Samsung Gear VR Innovator Edition for S6
Hyvää:
- Hintaa ei ole aivan tolkuttomasti
- Kieltämättä alkuun koukuttavan hauska
- Asennus on suoraviivasta ja helppoa vaikka ilman ohjeita
Parannettavaa:
- Pikselit näkyvät, kuvan laatu saisi olla parempi
- Sisältöä kaipasi lisää
Hinta ja saatavuus:
- Lasit maksavat noin 250 euroa (suositushinta 219 euroa). Jos lisäksi pitää ostaa mainittu puhelin, pitää hintalappuun lisätä noin 700 euroa.
- Laseja voi hankkia useimmista Samsungin tuotteita myyvistä liikkeistä.