Alexander Gerstin huima video maapallosta
Käytännössä kaikki astronautit ottavat kuvia maapallosta ollessaan avaruuslennolla, ja osa heistä on onnistunut kuvissaan toisia paremmin. Esimerkiksi ESAn astronautti Paolo Nespoli valtasi sydämiä runollisilla kuvillaan ja hän otti lentonsa lopuksi myös klassikoksi jo muodostuneet kuvat avaruusasemasta sukkulan ollessa siihen telakoituneena.
NASAn astronauteista suurimpaan maineeseen lienee noussut Don Pettit, joka tähtiharrastajana ja yleisnikkarina keksi monia uusia tapoja kuvata erilaisia ilmiöitä niin Maan pinnalla kuin tähtitaivaallakin.
Nyt asemalla oleva ESAn saksalaisastronautti Alexander Gerst on selvästi Pettitin oppilapsi, sillä hän käyttää samoja menetelmiä, mutta kehittää niitä vielä eteenpäin. Lisäksi nyt tekniikka on parempaa kuin viitisen vuotta sitten Pettitin ottaessa kuviaan. Siksi Alexander pystyy vangitsemaan taivaallisia maisemia vähemmässä valossa ja suuremmalla tarkkuudella. Alexanderin Blue Dot -nimisen lennon kuva-arkisto on ESA:n tilillä Flickr-palvelussa.
Hänen tuoreista time-lapse -kuvistaan on koottu kaunis ultrateräväpiirtovideo, mikä on lähes maaginen katsottaessa parhaimmilla kaupan olevilla monitoreilla ja televisioilla. Niin sanottu 4K-video on resoluutioltaan 3840 x 2160 pikseliä, joskin Alexander itse kuvasi materiaalin käyttämällä 4256 x 2832 pikseliä kooltaan olleita kuvia ja ottamalla yhden kuvan sekunnissa. Videolla näitä kuvia on nopeutettu 25 kertaa nopeammiksi ja muokattu paremmin videokuvaan sopiviksi.
Kuvissa näkyy paljon valoviiruja, jotka ovat itse asiassa kaupunkeja, muita Maan pinnalla olevia valoja ja tähtiä, jotka time-lapse -kuvauksessa muuttuvat taiteellisesti hiipuviksi viivoiksi.
Luvassa on vielä parin kuukauden ajan hienoja kuvia, sillä Alexander palaa viisi ja puoli kuukautta kestävältä lennoltaan Maahan marraskuun lopussa.
Alla oleva video on katsottavissa täydellä 4K-resoluutiolla YouTubessa ESAn kanavalla.