Clos Lucé – Leonardon kuolinkartano Loiren laaksossa

La, 07/02/2016 - 10:11 By Jari Mäkinen
Clos Luce

Eilen tiedemuseosarjassa olimme Toscanassa, Vincin kylässä, missä Leonardo da Vinci syntyi. Tänään ollaan Ranskassa, missä hän kuoli. Neron viimeinen asuinpaikka on sekin muutettu museoksi – hyvin kiinnostavaksi sellaiseksi.

”KesälläAmboise on pieni, mutta kokoaan merkittävämpi pikkukaupunki Loiren laaksossa parin tunnin ajomatkan päässä pariisista lounaaseen. Näillä seuduilla on runsaasti pieniä kyliä ja komeita linnoja, joihin pariisilaiset aateliset ja muut rikkaat pakenivat kaupungin melua ja melskettä.

Amboisen linna on kuitenkin erilainen, koska se oli kuninkaallinen asunto. Itse asiassa linna on edelleen Ranskan viimeisen kuninkaan Ludvig-Filipin jälkeläisen hallussa, ja he pitävät sitä yllä ja avoimena yleisölle. Alun perin se oli Anjoun herttuan palatsi, mutta se päätyi kuninkaan haltuun vuonna 1434, koska silloinen Anjoun herttua Louis d'Amboise tuomittiin kuolemaan. Linna oli todennäköisesti niin mukava, että herttua armahdettiin.

Nykyisin on vaikea kuvitella tilannetta 1400- ja 1500-lukujen vaihteen Euroopassa, sillä kuninkaat, valtiaat ja paavit taistelivat keskenään ja tekivät ryöstö- ja valloitusretkiä toisen valtioiden alueille. Saksa ja Italia olivat pienten kuningaskuntien täplittämiä, ja esimerkiksi Ranska piti hallussaan suurta osaa nykyisen Italian pohjoisosasta.

Eräs Italiaan suuntautuvia valloitusretkiä tehnyt Ranskan kuningas oli Kaarle VIII, joka muutti Italiasta saamiensa ideoiden (ja varastamiensa tavaroiden) pohjalta Amboisen linnasta komean kuninkaallisen palatsin. Samalla hän kiinnitti huomionsa linnan luona olleeseen Clos Lucén tilaan, ja päätti tehdä siitä linnan kesäpalatsin.

Tilanne Italiassa oli 1500-luvun alussa siinä määrin dynaaminen, että Ranska menetti siellä otettaan, kunnes kuninkas Frans I valtasi alueita ja muun muassa Milanon takaisin vuonna 1515. Sen jälkeen kuningas ja paavi Leo X tapasivat toisensa Bolognassa, ja mukana tapaamisessa oli paavin hyvä ystävä, moninerotaidemaalasi Leonardo da Vinci.

Frans tilasi tuolloin Leonardolta mekaanisen leijonan, joka kykeni kävelemään eteenpäin ja avaamaan rintansa, jonka sisältä paljastui kimppu liljoja. Kyseessä olisi oman aikansa robotti, automaattinen veistos, ja kerrassaan huikea tekninen laite.

Leonardon ja kuninkaan välinen yhteistyö syveni ja lopulta vuonna 1516 jo varsin ikääntynyt Leonardo muutti Ranskaan Fransin hoviin. Kuningas antoi hänen käyttöönsä Clos Lucén kartanon, missä hän nautti eläkettä, teki työtä ja ihasteli kaunista Loiren maisemaa. Lopulta Leonardo eli Clos Lucéssa vain kolmen vuoden ajan, sillä hä kuoli kartanon ateljeeksi ja työpajaksi muutetussa piharakennuksessa 2. toukokuuta 1519.

Tarinan mukaan Frans I piti Leonardon päätä sylissään hänen kuollessaan, mutta sen todenperäisyydestä ei ole täyttä selvyyttä. Joka tapauksessa Leonardo haudattiin Amboisen linnan kappeliin.

Leonardo toi mukanaan Ranskaan ainakin kolme maalausta, joista yksi oli Mona Lisa (eli Mona Lisa del Giocondoa esittävä muotokuva). Leonardo ei jostain syystä ollut luovuttanut sitä tilaajalle, ja niin kuuluisa hymy päätyi Ranskan valtion haltuun. Nykyisin se on esillä Louvressa, Pariisissa.

Lisää Leonardon töitä on myös Clos Lucéssa, joka avattiin 1960-luvulla yleisölle ja missä on nykyisin varsin laaja Leonardo-aiheinen näyttely. Lisäksi kartanon puisto on täynnä lapsille (ja lapsenmielisille) sopivia Leonardon vempeleisiin perustuvia kiipeilytelineitä ja mekaanisia veistoksia. Puisto on muutenkin kaunis, ja Clos Lucé on aivan erinomainen päiväkohde esimerkiksi pariisinmatkalaisille.

Clos Lucén nettisivut ovat osoitteessa www.vinci-closluce.com

Linnan muuria

Kirjoittaja oli helmikuussa 2015 pyöräilemässä Loiren laaksossa ja kävi tutustumassa myös Clos Luceen. Amboise ja koko Loiren laaksoalue sopii erinomaisen mainiosti pyörämatkailuun ja siellä on erinomainen pyöräteiden sekä pyöräilyyn muuten sopivien teiden verkosto. Sen varrella on myös paljon majoituspaikkoja, jotka suhtautuvat hyvin myönteisesti fillaristeihin.

Amboisesta ja Clos Lucesta on myös väläyksiä koko Tour hivernal -pyöräretkestä tehdyssä videossa.