Kipin kapin Tieteen päiville!

Nyt on tarjolla taas tiedettä koko kansalle! Tieteen päivät on Suomen laajin suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma, joka on ilmainen ja avoin kaikille. Tapahtuma järjestetään 7.–11.1.2015 Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Oheistapahtumia on Kampissa, Porthaniassa ja ympäri Kruununhakaa.

Tieteen päivät on kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Ohjelma koostuu luennoista, paneeleista, väittelyistä, erikoisseminaareista, näyttelyistä, uutuuskirjojen julkaisuista ja planetaarioesityksistä.

Ohjelman runkona toimii vuoden teeman, "Sattuman", ympärille rakentuvat luennot, joissa valittua teemaa lähestytään eri tieteenalojen näkökulmista. Tiede mielletään usein rationaaliseksi ja laskelmoivaksi toiminnaksi. Teema tuo kuitenkin esiin inhimillisen elämän ennakoimattomuuden.

Oheisohjelma levittää tiedettä ympäri kaupunkia. Koneen säätiön rahoittama "Tiesitkö tämän? Tiedettä Kampissa" järjestetään toista kertaa Kampin kauppakeskuksessa. Kampin keskusympyrässä kuullaan kahden päivän ajan (7.–8.1) tutkijoiden puheenvuoroja arkisista esineistä tieteen näkökulmasta.

Lisäksi lavalla nähdään Pop-up Heurekan show ja kauppakeskuksessa kiertelevät mystiset tohtorit. Tapahtuman aikana kävijöillä on ilmainen sisäänpääsy Luonnontieteelliseen museoon sekä Amos Andersonin taidemuseoon.

Tieteiden yönä (8.1) tiedeluennot jatkuvat Kruununhaassa puolille öin. Tiedekirjoja pääsee ostamaan ja näyttelyitä katsomaan tavallista myöhempään. Ohjelmassa on myös musiikkia ja tietovisoja. Tieteiden yön tapahtumia järjestävät mm. Tieteiden talo, Tiedekulma, Svenska Litteratursällskapet ja Kansallisarkisto.

Perjantaina (9.1) on Nuorten päivä, jolloin Porthaniassa on työpajoja, tiedeluentoja sekä Heurekan tiedetemppuja. Nuorten päivä on suunnattu erityisesti yläaste- ja lukioluokille. Mukana on myös Helsingin kirjamessuilta tuttu ohjelmanumero "Hyvä vai huono tiedeuutinen".

Viikonloppuna on tarjolla kieli- ja todennäköisyysklinikoiden palveluita. Lauantaina klo 13.00–14.00 Todennäköisyysklinikka on avoinna Päärakennuksen salissa 12 ja sunnuntaina klo 14.00–15.00 Kieliklinikka Päärakennuksen salissa 13, molemmat 3. kerroksessa. Lauantaina asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin todennäköisyyksistä ja todennäköisyyslaskennasta, ja sunnuntaina voi kysyä suomen ja Suomen kielistä, niiden tulevaisuudesta ja menneisyydestä. Kysymyksiä voi esittää myös suomen sanojen alkuperästä, kielenhuollon periaatteista ja yksityiskohdista sekä suomen kielen sattumista ja omituisuuksista. Kysymyksiä voi lähettää etukäteen osoitteeseen info@tieteenpaivat.fi.

Tieteen päivien koko ohjelma löytyy täältä. Tieteen päiviä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä (@Tieteenpaivat), ja kahden suurimman luentosalin (Sali 1 ja Pieni juhlasali) ohjelmaa myös suorana netistä! Linkit löytyvät osoitteesta http://www.tieteenpaivat.fi/fi/ajankohtaista.

Tieteen päivien järjestäjiä ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Tiedeseura, Suomalainen Tiedeakatemia, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland ja Suomen Kulttuurirahasto. Tieteen päiviä tukevat myös Helsingin yliopisto, Koneen Säätiö ja Tieteen tiedotus ry.

Tieteen päivillä ilmestyy tapahtuman virallinen kirja Kaikkea sattuu, joka esittelee kiehtovia sattumia eri aloilta. Suomalaiset tieteentekijät pohtivat, miksi ymmärrämme toistemme puhetta, kuinka mausteiden ansiosta on löydetty uusia maailmoja ja miksi taitavinkin pokerinpelaaja joskus häviää. Teoksessa selvitetään myös sattuman osuutta esimerkiksi parinvalinnassa, addiktoitumisessa, viikonlopun säässä, kirjailijan inspiraatiossa ja unissa. 

Teos julkaistaan yhteistyössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa. Kirjan ovat toimittaneet Ilari Hetemäki, Pauliina Raento, Hannu Sariola ja Tuomas Seppä. Kirja on myynnissä Tieteen päivillä sekä myöhemmin Gaudeamuksen ja Tiedekirjan myymälöissä. Tammikuun ajan kirjaa saa alennettuun 15 euron hintaan.

 

 

Kriisejä joka puolella

Otsikkokuva
Body D8

Sana “kriisi” tuntuu olevan omiaan jäsentämään nykymaailman menoa. Silloin kun puheena ei ole talous- tai velkakriisi, keskustelu voi kääntyä demokratian kriisiin, ilmastokriisiin tai nurkan takana vaanivaan ruoka- ja vesikriisiin. Arkisessa kielenkäytössä kriisi samastuu erityisesti tuhoon tai sen uhkaan, katastrofeihin ja sotiin. Kuitenkin kriisi voi merkitä myös jotain myönteistä: yhteistä erilaisille kriiseille on muutos, ja muutos tarkoittaa usein uutta alkua. Vuoden 2013 Tieteen päivien julkaisu Kaikki syntyy kriisistä valottaa kriisin molempia puolia.

Laaja joukko suomalaisia tieteentekijöitä kirjoittaa kriisiteemasta yleistajuisesti omien alojensa näkökulmista. Esillä ovat paitsi talouden tai yhteiskunnan tapahtumat myös luonnossa ilmeneviä laajemman mittakaavan muutosprosesseja sekä yksilötason kriisejä terveysongelmista tunne-elämän ilmiöihin. Tutkijat pureutuvat myös muun muassa siihen, kuinka kriisejä on käsitelty mytologiassa, kirjallisuudessa ja historiankirjoituksessa.

Kirjan ovat toimittaneet Jaakko Hämeen-Anttila, Kimmo Katajala, Ari Sihvola ja Ilari Hetemäki.

Gaudeamus 2013, ISBN 9789524952866, Nidottu, 335 sivua.
Hinta: 23 euroa.

Kirjan voi tilata Gaudeamuksen nettisivuilta.

Teksti on Gaudeamus-kustantamon tiedotteesta

Kirjailijan nimi
Useita kirjoittajia
Kirjan nimi

Kaikki syntyy kriisistä

Kategoria

Tieteen päivät 2013: "Kriisi – uhka ja alku"

Tieteen päivät 2013 pidettiin tammikuun alussa (9.–13.1.) Helsingissä ja niillä vieraili lähes 11 800 kävijää. Teemana tällä kerralla oli "Kriisi – uhka ja alku". Tieteen päivien ohjelman perusrunko koostui Helsingin yliopiston päärakennuksessa järjestetyistä luentokokonaisuuksista ja paneelikeskusteluista. Lisäksi Tieteen päivät jalkautui kaupungille erilaisten oheistapahtumien voimin.

Tieteiden päivien tiedotteen (mihin tämä teksti perustuu) mukaan Päärakennuksen ohjelma keräsi lähes 8 400 kiinnostunutta kuulijaa. Kaksipäiväisessä "Tiesitkö tämän? Tiedettä Kampissa" -tiedetapahtumassa kävijöitä oli yli 1 000. Kruununhaassa järjestetyssä Tieteiden yössä ohjelmaan tutustui liki 2 400 kulkijaa. Yläaste- ja lukioikäisille suunnattu Nuorten päivä puolestaan keräsi 450 kävijää.

Tieteen päivien kirja Kaikki syntyy kriisistä (Gaudeamus) julkaistiin päivien aikana.

Seuraavat Tieteen päivät järjestetään tammikuussa 2015. Sitä ennen Tieteen päivät järjestetään 19.–20.3. Jyväskylän yliopistossa, 30.8. Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa ja Kuopiossa, 6.–7.9. Lapin yliopistossa Rovaniemellä sekä 18.–19.10. Turussa Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyönä.

Tänä vuonna erityisesti talousaiheiset sessiot saavuttivat suosiota yleisön keskuudessa. Päivien viisi suosituinta sessiota olivat:

1. Mikä on talouskriisi ja kuinka se vaikuttaa?
2. Geo- ja astrofysikaaliset katastrofit
3. Päivän paini: Talouden vai politiikan kriisi?
4. Ilmastonmuutos kansainvälisestä ja suomalaisesta näkökulmasta
5. Ihmismieli kriisissä

Tieteen päivien 2013 esitykset ovat katsottavissa edelleen videoina (linkit Tieteen päivien sivuille):

Luentosalin 1 esitykset
Pienen juhlasalin esitykset

Myös edellisten vuosien esityksiä on verkossa Helsingin yliopiston sivuilla.

Tieteen päiviä jo vuodesta 2005

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista.

Tieteen päivät järjestetään joka toinen vuosi tammikuussa Helsingissä viisipäiväisinä. Päivien ohjelmaa on tarjolla myös muissa kaupungeissa. Ohjelman runkona toimii tietyn teeman ympärille rakentuva luentosarja, jossa valittua teemaa lähestytään eri näkökulmista. Ohjelma sisältää lisäksi luento-ohjelmaa ajankohtaisesta tutkimuksesta, keskusteluja ja väittelyitä, erikoisseminaareja, näyttelyitä, uutuuskirjoja ja planetaarioesityksiä. Päiviin kuuluu Nuorten päivä ja kaupunkitapahtuma Tieteiden yö. Päivien yhteydessä jaetaan myös palkintoja, kuten Vuoden tiedekirja ja Vuoden professori.

Tieteen päivät tarjoaa tietoa, elämyksiä ja uusia oivalluksia tieteestä ja tutkimuksesta kaikenikäisille. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan! Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Päivien järjestäjinä ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland ja Suomen Kulttuurirahasto.