Tuorein Pluto-kuva näyttää rikkoutuneen sydämen
30.10.2015

Perinteeksi muodostuneeseen tapaan NASA on julkaissut tuoreita Pluto-kuvia tänään torstaina.

Vastineeksi aiemmin julkaistuille lähikuville oli tänään vuorossa kokokuva kääpiöplaneetasta sekä otsikkokuvana oleva uusi jäähyväiskuva. Tämä kaunis juuri ennen Pluton varjoon menoa otettu kuva näyttää kapean sirpin kaikkine yksityiskohtineen sekä kääpiöplaneetan ympärillä olevan Auringon hohteen. Tämä oli näkymä luotaimesta noin 15 minuuttia ennen kuin se oli lähimpänä Plutoa 14. kesäkuuta. Etäisyyttä Plutoon oli noin 18 000 km.

Kuva on hyvin samantyyppinen kuin syyskuussa jo julkaistu komea kuva, mutta tästä on saatu vielä näyttävämpi yksinkertaisesti kuvankäsittelyn avulla. Pluton kaasukehän usva näkyy hyvin. Sirpissä näkyvät myös Sputniktasangon yli kolme kilometriä korkeat vuoret sekä tasangon alapuolella oleva epätasainen, jäätikköihin rajoittuva alue.

Kuvan suurikokoinen versio on NASAn sivuilla. Siinä näkyvät hyvin myös yksityiskohdat, jotka erottuvat noin 700 metrin kokoisina.

Toisessa tänään julkaistussa kuvassa näkyy Pluto koko komeudessaan. Siinä on näkyvissä erinomaisesti aiemmin hieman heikommin havaittu Pluton "sydämen" itäinen osa, mikä aiempien kuvien tapaan on varsin yllättävä: tasaisen vaalean jäätikön reunan sijaan siellä on rikkonainen alue, missä jää ja tumma, mahdollisesti jäätön pinta ovat sekaisin.

Voisi siis sanoa, että sydämen itäinen osa on varsin rikkoutunut.

Kuva otettiin heinäkuun 13. päivänä noin 1,7 miljoonan kilometrin etäisyydeltä luotaimen LORRI-kameralla. Siinä näkyy 8,3 kilometriä kooltaan olevia yksityiskohtia, eli se ei ole lainkaan niin tarkka kuin edellisten viikkojen kuvat. Se näyttää kuitenkin laajasti Pluton koko luotaimenpuoleisen osan, joten sen avulla voidaan tehdä hyvin karttoja, joihin tarkempia lähikuvia on hyvä lisä.

Näkyvissä kuvassa ovat hyvin Krun Maculaksi alustavasti nimetty alue, joka on tumma, Pluton alaosassa näkyvä seutu. Pluton sydämestä, eli Tombaughin alueesta näkyy sen itäinen ja koillinen osa. Pluton pohjoisnapa on on kuvassa aika täsmälleen ylhäällä.

Kuva: NASA/JHUAPL/SwRI