To, 10/08/2015 - 12:37 By Markus Hotakainen
Muinainen lintu

Linnuilla on takanaan pitkä historia, sillä Archaeopteryx liiteli muinaisten metsien siimeksessä jo jurakauden lopulla eli 150 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat ovat kuitenkin kiistelleet siitä, missä vaiheessa linnut oppivat lentämään – siis tavalla, joka on niille ominaista nykypäivänä.

Espanjasta löytyneen fossiilin perusteella on nyt pystytty tekemään päätelmiä lintujen lentotaidosta 125 miljoonaa vuotta sitten. Luiden lisäksi hyvin säilyneessä siivessä erottuu yksityiskohtia lihaksista ja nivelsiteistä. Ne muistuttavat lihaksistoa, jolla nykylinnut hallitsevat siipisulkiaan. 

"Fossiilissa säilyneen lihaksiston ja nykyisin elävien lintujen siipilihasten anatominen vastaavuus viittaa vahvasti siihen, että ainakin osa muinaisista linnuista osasi lentää yhtä taidokkaasti kuin monet nykylinnut", arvioi Luis M. Chiappe, Los Angelesin luonnonhistoriallisen museon dinosaurusinstituutin johtaja, joka oli mukana tutkijaryhmässä.

"On hyvin yllättävää, että huolimatta luuston rakenteellisista eroista nykylajeihin verrattuna alkukantaisten lintujen pehmytkudokset olivat hätkähdyttävän samanlaisia", ihmettelee tutkimusta johtanut Guillermo Navalón.

"Uusi fossiili antaa meille ainutlaatuisen kuvan suurimpien dinosaurusten kanssa samaan aikaan eläneiden lintujen siiven anatomiasta", toteaa Chiappe. "Tällaisten fossiilien avulla tutkijat pystyvät selvittämään lintujen lentotaidon kehittymisen mutkikkaimpia yksityiskohtia."

Fossiilitutkimuksesta kerrottiin EurekAlert!-tiedesivustolla ja se on julkaistu Nature-tiedelehden Scientific Reports -osastossa.

Kuva: Stephanie Abramowicz