To, 07/28/2016 - 19:28 By Jari Mäkinen

Nyt olen jälleen puolueellinen: Hong Kongissa on komea tiedemuseo, mutta suosittelen kaupungin kaikista lukuisista tiedekiinnostavista kohteista kuitenkin kohtalaisen pientä ja hieman huomaamatonta Avaruusmuseota

Aivan aluksi kuitenkin varoitus: museoon ei kannata mennä juuri nyt, sillä sen näyttelyt on suljettu remontin vuoksi.

Nettisivujen mukaan työt jatkuvat koko tämän vuoden 2016 ajan, mutta museon yhteydessä oleva laajakangaselokuvateatteri ja planetaario ovat avoinna. Filmejä kannattaa kuitenkin mennä katsomaan mieluummin tiedekeskukseen. 

Vuonna 2012 näyttelyosastot olivat jo hieman väljähtyneitä, mutta silti kiinnostavia. Kenties niitä ei oltu kuin perushuollettu ja täydennelty sitten vuoden 1980, jolloin museo avattiin.

Kuten yleensä tällaisissa museoissa, niissä kerrottiin avaruuslentojen historiasta pääasiassa videoin, seinätauluin ja pienoismallein, kun taas nykypäivästä selittävissä paikoissa oli mukana myös erilaisia esineitäkin. Esimerkiksi avaruussukkulaa esiteltiin täysikokoisen, luonnollisen näköisen sukkulan nokan avulla, ja sen vieressä oli runsaasti erilaisia Yhdysvaltain avaruuslentoihin liittyviä tavaroita.

Erityistä museossa oli osasto, missä pääsi testaamaan itseään erilaisissa astronauttikoulutuslaitteissa – tai sen kaltaisissa vempeleissä. Niissä pääsi pyörimään ja keikkumaan, ja tehtävänä oli samalla esimerkiksi ohjata pientä avaruuskapselia avaruudessa. Toivottavasti uudistetussa museossa tätä puolta on säilytetty ainakin nykylaajuudessaan, sillä vempeleet olivat jännempiä ja todellisempia kuin monissa tiedekeskuksissa.

 

Hong Kongin läntisen historian ansiosta paikalla oli myös muuta kuin kiinalaista materiaalia, mutta Kiinan nykyisen varsin aktiivisen avaruustoiminnan ansiosta tämä kiinalaisanti oli jo tuolloin pari vuotta sitten museon kiinnostavinta antia.

Esillä oli jo tuolloin kuuluotaimen malli, Shenzhou-avaruuslentäjien vaatteita sekä varusteita ja muuta kiinalaista avaruustekniikkaa. Koska Kiina panostaa tällä haavaa runsaasti avaruuslentoihin ja näitä esitellään runsaasti maan muissa suurkaupungeissa, onkin todennäköistä, että tätä puolta parannetaan nyt käynnissä olevassa remontissa.

Jos ensi vuoden puolella olette siis menossa Hong Kongiin, niin käyntiä ei kannata jättää tavallisten turistikohteiden katseluun, vaan lisätä listalle avaruusmuseo. 

Se sijaitsee kaupungin ydinkeskustasta katsottuna joen vastarannalla, Kowloonin eteläkärjessä,  aivan joen yli seilaavien lauttojen (Star Ferry) sataman sekä Tsim Sha Tsuin aseman vieressä.

Samassa rakennuskompleksissa on myös Hong Kongin taidemuseo ja kulttuurikeskus, missä järjestetään konsertteja sekä erilaisia esityksiä. Tsim Sha Tsuin alueella on myös valtava ostoskeskus sekä ravintoloita; niistä katsottuna keskustan päällä iltaisin oleva lasershow on varsin komeaa katsottavaa. 

Myös Hong Kongin tiedemuseo sekä sen vieressä oleva Hong Kongin kaupunginmuseo ovat suhteellisesti ottaen varsin lähellä, sillä ne sijaitsevat Tsim Sha Tsuin toisella puolella, idässä.

Mutta siis: museo on nyt suljettu ja sen avoinna olo kannattaa tarkastaa ennakkoon museon nettisivuilta (jotka koko näyttelyn tapaan Hong Kongin brittihistorian ansiosta ovat myös sujuvaksi englanniksi).

Tiedetuubin esittelemiä tiedekeskuksia ja muita kiinnostavia kohteita