Ti, 03/31/2015 - 15:35 By Jari Mäkinen

Jos räntä ja kylmä harmittaa, niin kannattaa lohduttautua sillä, että Etelämantereella on parhaillaan ennätyksellisen lämmintä: Etelämantereen niemimaan pohjoiskärjessä sijaitsevalla Argentiinan Esperanza -asemalla mitattiin 24. maaliskuuta korkein koskaan kirjattu kylmän mantereen lämpötila, 17,5°C. Lämpö on luonnollisesti mukava asia sinällään, mutta valitettavasti se on taas yksi konkreettinen osoitus ilmaston muuttumisesta.

Aiempi ennätys Antarktiksella oli 17,4°C, tosin se mitattiin vain päivää aikaisemmin lähistöllä sijaitsevalla, samoin argentiinalaisella Marambion asemalla. Tätä lämpimän ilman aaltoa aikaisempi ennätys oli huhtikuulta 1961, jolloin Esperanzalla merkittiin taulukkoon 17,1°C.

Etelämantereesta ylöspäin sojottava niemimaa on eräs maapallon lämpenevistä alueista, mikä näkyy paitsi lämpömittarista, niin myös siitä, että alueen jäätiköt sulavat ja rikkoutuvat levittäen jäälauttoja mereen. Vuonna 2012 Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tällä haavaa lämpeneminen niemimaalla on nopeampaa kuin 99,7% satavuotisjaksoista viimeisen kahden vuosituhannen aikana.

Tähän saakka vuonna 2015 lämpöennätyksiä on rikottu eri puolilla maapalloa, mutta samalla myös osissa maailmaa on ollut harvinaisen kylmää. 

Chilessä, normaalisti erittäin kuivassa Atacaman autiomaassa on puolestaan satanut ja myrskynnyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Alueen suurimmassa kaupungissa Antofagastassa sataa keskimäärin 1,7 mm vuodessa, mutta viime viikolla siellä saatiin sadetta 24,4 mm vuorokauden kuluessa. 23.-24.3. siellä siis satoi saman verran kuin 14 vuoden aikana. Tämä saattaa liittyä käynnissä olevaan El Niño -ilmiöön, joka tuo normaalisti tavallista lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa eteläiseen Amerikkaan.

Suomen räntäsateet ovat näihin verrattuna siis pientä, vaikkakin  masentavia; loppujen lopuksi ei ole lainkaan epätavallista, että Suomessa sataa lunta ja on viileää vielä maaliskuun lopussa. Onhan perinteinen räntäpäivä, vappu, vielä kuukauden päässä!