Su, 04/24/2016 - 12:47 By Jari Mäkinen


Aurinkopaneeleista voimansa saava sähkölentokone Solar Impulse 2 laskeutui kaksi ja puoli vuorokautta kestäneen lentonsa päätteeksi Kaliforniaan tänään sunnuntaina yhdeksän aikaan Suomen aikaa, eli juuri ennen puoltayötä paikallista aikaa. Seuraavaksi koneella on edessään Pohjois-Amerikan ylittäminen.


Kone lähti maailmanympärilentonsa yhdeksännelle etapille viime torstaina Havaijilta, missä se oli joutunut odottelemaan viime keväänä alkaneen matkansa jatkumista yhdeksän kuukauden ajan. Määränpää Kaliforniassa oli San Franciscon lahden eteläosassa, aivan Piilaakson ytimessä oleva Mountain View.

Sähkölentokoneen akut vaurioituivat viime heinäkuun alussa tehdyllä pitkällä lennolla Japanista Havaijille, ja korjausten sekä suotuisten sääolojen odottamisen jälkeen matka pääsi jatkumaan vasta nyt.

Tällä kerralla kaikki sujui erinomaisesti, joskin jo aikaisemmin kone on osoittautunut hyvin luotettavaksi ja toimintavarmaksi, ellei inhimillisestä erehdyksestä johtunutta akkujen ylikuumentumista oteta huomioon.

Viime vuoden maaliskuussa alkaneella matkalla oli myös muita vastoinkäymisiä, sillä hankalat sääolot viivyttivät matkantekoa odotettua enemmän ja Japanissa, Nagoyassa, ollut myrsky vaurioitti myös lievästi konetta. Jo silloin matkan jatkamista jouduttiin viivyttelemään korjausten vuoksi.

Bertrand Piccardin tekemä lento Yhdysvaltain länsirannikolle eteni jotakuinkin samaa vauhtia kuin autolla olisi ajanut. Siksi lentoon kului kaksi ja puoli vuorokautta.

Sääolot olivat tällä kerralla erittäin hyvät ja kone saapui jopa hieman etuajassa San Franciscon luokse, joten Piccard joutui kaartelemaan ja kiertelemään Tyynen valtameren päällä ennen lentoaan legendaarisen kaupungin päälle. Siellä konetta oli odottamassa toinen lentokone, mistä Solar Impulse 2:n lipuminen hitaasti Golden Gate -sillan ja San Franciscon rantaviivan yli kuvattiin.

Itse asiassa koneet tekivät monta kierrosta ja kaarrosta kaupungin luona, jotta kuvamateriaalia saataisiin tarpeeksi. Tähänkin mennessä kuvaaminen ja media-aktiivisuus ovat olleet hyvin huomiota herättäviä maailmanympärilennolla. Muun muassa lennon aikana Piccardin twitter-tilille tuli niin paljon viestejä ja kuvia, että jos hän olisi lähettänyt ne kaikki itse, ei hän olisi ennättänyt lentämään konettaan kuin satunnaisesti.

Kuvauslennot San Franciscon luona näkyivät selvästi mm. Flightradar24 -palvelussa:

Lennon jatkosta ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa muuta kuin se, että edessä on vielä neljä etappia ja lento päättyy suunnitelman mukaan elokuussa Abu Dhabiin. Kone pysähtyy matkallaan ensin tuulitilanteen mukaan valittavassa paikassa Yhdysvaltain keskiosissa ennen kuin se jatkaa New Yorkiin. On myös mahdollista, että lento tehdään yhtä soittoa Kaliforniasta New Yorkiin ilman välilaskua.

Sieltä eteenpäin yli Atlantin suuntaavan lennon määränpää valitaan myös myöhemmin sääolojen mukaan. Pysähdys tapahtuu koko Brittein saarilla, Ranskassa, Espanjassa tai Marokossa.

Sen jälkeen ennen Arabiemiraatteihin saapumista kone kävisi mahdollisesti joko Kreikassa tai Egyptissä.