Solar Impulse nousi uskaliaalle lennolleen

La, 05/30/2015 - 17:19 By Jari Mäkinen

Aurinkosähköllä ympäri maailman lentävä Solar Impulse 2 -lentokone lähti matkaan lauantaina illalla klo 21:40 Suomen aikaan Nankingistä kohti Havaijia oltuaan kuukauden päivät jumissa Kiinassa. Kone ja koko sen takana oleva tiimi on odotellut sopivaa säätä tälle pitkälle etapille Tyynen valtameren ylitse. Koneen lentoa voi seurata täällä: www.solarimpulse.com. Otsikkokuvassa kone on kuvattuja juuri ennen lentoonlähtöä.

Lento on oikeasti vaarallinen ja haastava, sillä lentoon kuluu kuusi vuorokautta ja jokaisen yön jälkeen koneen akut ovat varsin tyhjät ja lennon jatkaminen vaatii auringonpaistetta heti aamusta. Myös tuulen tulee olla suotuisa, joten lento on käytännössä mahdollinen vain sopivalla säällä – ja siksi lentotiimi ja etenkin lentäjä André Borschberg haluavat olosuhteiden olevat paitsi suotuisat, niin myös todennäköisesti hyvinä pysyvät. Olosuhteet paranivat yllättäen eilen perjantaina, jolloin lentovalmistelut käynnistettiin välittömästi.

8172 kilometriä pitkä lento on ensimmäinen kahdesta Tyynen valtameren ylitse koneen vievistä lennoista, ja vaikeampi niistä, koska varalaskupaikkoja aavan ulapan päällä ei ole paljoa. Toisella meren yli kurottavalla etapilla, Havaijilta Phoenixiin, on varalaskupaikkoja Pohjois-Amerikassa vaikka kuinka. Tämän toisen, järjestyksessään koko lennon jo kahdeksannen etapin ja medianhuomiota todennäköisesti hyvin paljon keräävän lennon tekee Bertrand Piccard.

Kerroimme lennosta ja maailmanympärilennon etenemisestä jo edellisen lentoonlähtöyrityksen aikaan 25. toukokuuta julkaistussa jutussamme