tiedon visualisointi

Päivän kuva 28.8.2013: Maailman kahvinkulutus

Ke, 08/28/2013 - 00:50 By Toimitus

Mainion erilaisia datan visualisointikarttoja sisältävän http://chartsbin.com -sivuston yksi kartoista näyttää kuinka paljon maailmassa kulutetaan kahvia henkilöä kohden maittain tilastoituna. Ja yllättäen Suomi ja läntiset naapurimaamme ovat siellä huipulla – eikä vain maantieteellisesti. Pohjoismaissa juodaan eniten kahvia maailmassa henkeä kohden. Sen sijaan kahvintuottajamaat eivät kunnostaudu niinkään tässä tilastossa, vaikkakin viime aikoina suurin osa kahvin kulutuksen kasvusta on tapahtunut näissä maissa.

Vuoden 2010 tietojen mukaan maailmassa käytettiin 7 358 897 tonnia kahvia, eli noin 1,3 kiloa per planeettamme asukas. Luku on ns. GBE, Green Bean Equivalent, eli paino vihreissä raakapavuissa mitattuna, ja paahdettuina arvo on hieman pienempi: yksi raakapapukilo tuottaa noin 0.8 kiloa paahdettua kahvia, hieman laadusta ja paahtoasteesta riippuen. Suomessa kulutus on viime vuosina ollut 9,5 – 10 kg paahdettua kahvia vuodessa; EU:n alueella kulutus noin hieman alle 5 kg paahdettua kahvia per henkilö.

Tuotantoa mitataan säkeissä (1 säkki on noin 60 kg), ja hankalasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta kahvin tuotanto on vain kasvanut viime vuosina. Kun vuonna 2008 kahvia tuotettiin maailmassa 127,2 miljoonaa säkkiä, oli luku vuotta myöhemmin 130 miljoonaa säkkiä.