Testi: Rannetietokone Pebble
10.11.2013

Netissä alettiin kohista Pebblestä jo keväällä. Kyseessä olisi ensimmäinen kunnollinen rannetietokone, ja sitä pystyi jo tilaamaan ennakkoon. Niinpä laitoimme tilauksen ensimmäisten joukossa menemään, ja odotettu paketti saapui elokuun puolivälissä. Sen jälkeen tuli markkinoille jo Samsungin Gear -älykello, mutta Pebble on edelleen "se ensimmäinen" ja edullisempana, pienempänä ja yksinkertaisempana pitää vielä pintansa. Etenkin nyt marraskuussa tapahtuneen ohjelmistopäivityksen jälkeen.

Mikä Pebble?

Pebble on ei ole sen suurempi kuin kookas rannekello. Noin sentin paksu, viisi senttiä pitkä, kolme ja puoli leveä. Mukana tulee tukeva kuminen ranneke ja USB-johto, jolla laitetta voi ladata – mutta vain ladata, sillä piuhan kautta kelloa ei voi päivittää tietokoneesta.

Tietokone on itse asiassa tarpeeton, sillä Pebble toimii yhdessä Android tai Applen iOS -laitteiden kanssa sovellusohjelmien ja Bluetooth-yhteyden (2.1 + EDR) kautta. Laite tukee myös tulevia vähän virtaa käyttäviä Bluetooth 4.0 -laitteita, vaikka ei itse olekaan erityisen vähävirtainen.

Pebble itse pyörii hyvin kevyellä Pebble OS -käyttöjärjestelmällä, joka perustuu avoimen koodin FreeRTOS-käyttöjärjestelmään. Käyttäjän kannalta olennaista on se, että systeemi tuntuu olevat hyvin varmatoiminen ja toimii kuin ns. junan vessa.

Laitteen näyttö on harmaasävyinen nestekidenäyttö, jonka koko on 144 × 168 pikseliä. Kellossa on neljä nappia ja kiihtyvyysmittari, joka havaitsee liikkeen kolmen akselin suuntaan ja pystyy muun muassa herättämään näytön, kun kelloa liikutetaan. Näin näyttö syttyy mukavasti henkiin kun käsi nousee korkeammalle, kun kelloa haluaa katsoa. Lisäksi kellossa on värinämoottori, magnetometri ja valovoimakkuusmittari, joka pystyy säätämään taustavaloa ympäröivän valaistuksen mukaan. Sharp-yhtiön tekemä "transreflektiivinäyttö" on hyvin luettavissa myös kirkkaassa päivänvalossa.

Kaikkien uimareiden ja sateessa olevien kannalta positiivista on myös se, että Pebble ei ole vain roisketiivis, vaan myös oikeasti vesitiivis: valmistaja lupaa sen toimivan jopa 50 metriä syvällä vedessä, mutta joka tapauksessa se kestää hyvin uimisen ja suihkussa olemisen. Suihkun olemme testanneet, ja sen kellotietokone selvitti ilman mitään ongelmia. Laite kumisine rannekkeineen on selvästi tehty kestämään vettä, oli se sitten makeaa tai suolaista.

Kellotauluja ja sovelluksia

Mihin Pebbleä sitten voi käyttää? Ensinnäkin se toimii moitteetta kellona, jonka kellotaulua voi vaihtaa vaikkapa mielialan tai tilanteen mukaan. Se voi olla kuin viisarikello, perinteinen digitaalinen kello tai älykkyystesti, missä kellonaika ilmoitetaan erilaisina pisteiden tai muiden kuvioiden kombinaationa. Kellonajan lisäksi näkyviin saa vaikkapa paikallisen lähituntien sääennusteen tai kuun vaiheet.

Erilaisia kellotauluja on ladattavissa netistä satoja, jopa sellaisia, missä kellonaika näkyy automerkin, yhtyeen tai jonkin muun fanituskohteen kanssa.

Kellotauluja on valmiina Pebble-ohjelmistossa ja niitä voi ladata lisää runsaasti eri nettisivujen kautta.

Kiinnostavampia ovat kuitenkin sovellukset, pienet ohjelmat, joita kelloon voi asentaa. Kerrallaan muisti riittää (näissä ensimmäisissä laitteissa) vain noin kahdeksaan sovellusohjelmaan tai kellotauluun.

Saatavana olevia sovelluksia on paljon, mutta hittejä ovat mm. shakki ja monenlaiset muut pelit. Kellon saa myös näyttämään yön ja päivän rajaa sekä tähtitieteellisiä kohteita. Siihen saa sanastoja. Lisäksi Pebbleen saa erilaisia hyvin pätevältä vaikuttavia urheilusovelluksia. Siinä missä pienet esimerkiksi pelit toimivat pelkästään kellossa, vaativat useimmat hyvät sovellukset aktiivisen yhteyden kännykkään, jolloin ne käyttävät hyväkseen nettiyhteyttä tai GPS-paikannusta.

Muun muassa Pebblen juoksu- ja pyöräilysovellus näyttä nopeutta ja matkaa, ja kellon saa myös näyttämään sydämensykettä. Golf-sovellus (jota emme ole testanneet) pitää sisällään kartat 25 000 kentälle. Nämä kaikki toimivat puhelimessa olevan sovellukset etäpäätteenä, jolloin kellosta voi nähdä olennaiset tiedot kännyä taskusta kaivamatta.

Samalla tavalla Pebble pystyy näyttämään soitto-, tekstiviesti- ja sähköpostitietoja, minkä lisäksi sen kautta voi ohjata puhelimen musiikkitoimintoja: kappale näkyy ruudussa ja näppäimillä soiton voi keskeyttää, käynnistää ja hypätä eteen- tai taaksepäin.

Laitetta voi käyttää myös kännykän kameran kauko-ohjaimena.

Pebblen hyvät ja huonot puolet

Pebble on enemmän kuin vain kiva lelu. Paitsi että se toimii kellona, on sen käyttö urheilun aikana mukavaa ja musiikin hallinta kätevää. Se ei ole mitenkään välttämätön tähän, mutta kuten usein uusilla laitteilla, se tekee kännykän käytöstä helpompaa.

Ensimmäinen hyvä asia on laitteen käyttöönotto: laatikossa ei ollut mukana kuin kello rannekkeineen sekä latausjohto, joiden ohessa laatikkoon kirjoitettuna oli kehotus linkata kello kännykän kanssa ja odottaa ohjeita. Kello ja känny alkoivat saman tien jutella keskenään ja pian kello oli käyttökunnossa. Sovellusten lataaminen netistä oli helppoa, kunhan ymmärsi, että tietokonetta ei tosiaankaan tarvitse mihinkään, vaan sovellukset poimitaan kännykällä ja asennetaan siellä joko erilliseksi kännysovellukseksi tai joko Pebblen oman tai muiden erityisten kännysovellusohjelmien kautta. Ne löytää helposti laittamalla hakusanaksi esimerkiksi "pebble apps". Ei siis voisi olla helpompaa!

Perustoiminta on kellotaulun vaihtaminen, ja se on yllättävän miellyttävää. Siten saa melkein tunteen siitä, että voi noin vain vaihtaa kelloa. Etenkin näytön vaihtaminen digitaalisen ja analogisen välillä tuottaa suurta, tosin hyvin primitiivistä ja tyhjänpäiväistä iloa.

Kenties Pebblen hälytys värinällä ja tekstillä ruudussa tulevasta soitosta on osoittautunut kaikkein pätevimmäksi kellon lisätoiminnaksi, sillä kännykän ollessa laukussa meluisassa kaupunkiympäristössä ei sen soittoa aina muuten huomaa. Se tuo käyttöön jotain "oikeaa" lisäarvoa.

Huonoista puolista yksi on ylitse muiden: kellon ja kännyn välisen yhteyden pitäminen päällä koko ajan syö uskomattoman paljon akkua. Sovelluksesta ja käyttömäärästä riippuen kännyä (iPhone 4S) voi joutua lataamaan jopa kesken päivän.

Myös kellon oma akku hupenee silloin nopeasti ja sitä täytyy ladata parin päivän välein. Periaatteessa Pebble lupaa noin viikon toiminta-ajan latausten välissä, mutta käytössämme siihen pääsee vain silloin, kun Bluetooth-yhteys ei ole päällä, eikä kelloa juuri käytä muuten kuin kellonaikaa katsomalla.

Lisähankaluus lataamisessa on kellon oma, erityinen johtonsa: se täytyy matkustaessa muistaa ottaa myös mukaan, jos haluaa kelloa ladata. Esimerkiksi urheilulomalla se on täysin välttämätön, sillä aktiivikäytössä latausta kaivataan kerran vuorokaudessa.

Myös näyttö on nykyisiin värillisiin retinaruutuihin tottuneelle harva ja väritön, joskin se täyttää tehtävänsä hyvin. Seuraavissa versioissa varmasti resoluutio paranee ja värit tulevat pian mukaan.

Ennätimme myös käyttämään kelloa vähän aikaa alle 10 pakkasasteen lämpötiloissa, eikä laite tuntunut olevat kylmästä moksiskaan sen enempää kuin nestekidenäytöllä varustetut laitteet normaalisti. Kylmässä näyttö toimii kuin hidastetussa elokuvassa ja nappeja kannattaa painella varovaisesti.

Etenkin kun ottaa huomioon Pebblen hinnan, 150 dollaria (noin 115 euroa), voi laitetta pitää hyvänä ostoksena. Samalla kuitenkin odotamme jo uutta versiota, mutta tämä ilmiö on tuttu kaikessa viihde-elektroniikassa: mikään ei ole koskaan tarpeeksi ja seuraava versio on aina parempi.

Pebblen laatikko
Pebblen laatikko avattuna
Eri värisiä Pebble-laitteita

Pebblen taustaa

Pebblen kehitti amerikkalainen Eric Migicovsky, joka halusi yksinkertaisen kellon, joka pystyy näyttämään älypuhelimesta tulevia viestejä. Migicovsky sai mukaansa muutaman sijoittajan, mutta se ei riittänyt kellon suunnitteluun ja tuotannon aloittamiseen. Niinpä Pebblen tekemiseen perustettu yhtiö päätti turvautua joukkorahoitukseen ja myydä laitteitaan etukäteen: se onnistui, ja heinäkuun 2013 alkuun mennessä 85000 laitetta oli tilattu - Tiedetuubin laite siinä mukana.

Nyt niiden hankkiminen on jo helpompaa, mutta Suomesta kelloa ei käsittääksemme saa vielä ostettua kaupasta mistään. Netistä sen sijaan sen saa tilattua Pebblen sivujen kautta. Värejä on viisi ja verrattuna vaikkapa Samsungin Gear-kelloon on vielä suuri: siinä missä Samsungissa on kello ja kokoa, on Pebble pieni ja ketterä.

Jäämme odottamaan Applen versiota...