Kamera kuin kamera käy, kunhan valotusaikaa on mahdollista säätää. Monilla älykännyköilläkin saa varsin kohtuullisia tähtikuvia, mutta järjestelmäkamerassa säätömahdollisuuksia on enemmän ja ennen kaikkea niiden optiikkaa voi vaihtaa tarpeen mukaan.
Akku on hyvä ladata täyteen ja vara-akku kannattaa pitää mukana (mielellään lämpimässä takin sisätaskussa), sillä kylmässä ulkoilmassa lataus hupenee yllättävän nopeasti.
Objektiivi määräytyy sen mukaan, kuinka laajan alueen tähtitaivaasta halua saada kuvaan. Mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajempi kuvakenttä. Ja mitä suurempi valovoima, sitä himmeämpiä tähtiä kuvaan tallentuu, jos valotusaika pysyy samana.
Valotusaika riippuu objektiivin polttovälistä – mikäli haluaa tähtien pysyvän pistemäisinä. Hyvä ohjenuora on niin sanottu 500-sääntö: luvun 500 jakaminen objektiivin polttovälillä (mm) kertoo, kuinka pitkällä valotusajalla (sekunteina) tähdet eivät vielä ala venyä viiruiksi. Esimerkiksi 50-millisellä objektiivilla maksimivalotusaika on 10 sekuntia. Pitää kuitenkin muistaa, että puolikennokameroissa todellinen polttoväli ei ole sama kuin objektiivissa ilmoitettu.
Jalusta on tärkeä apuväline, sillä käsivaralta kunnollisia tähtikuvia on miltei mahdoton ottaa, kun valotusajat venyvät. Nykyisten digikameroiden herkkyys kyllä riittää siihenkin, mutta kuvista tulee runsaan kohinan takia ”rakeisia”. Jalustan pitää olla riittävän tukeva, heppoiset kolmijalat eivät tähtikuvaukseen kelpaa.
Pimeys on eduksi. Valosaasteisella paikalla taivas ei ole syvänsininen vaan pahimmillaan likaisen oranssi (valonlähteiden värin mukaan). Taajamien valot hukuttavat himmeät tähdet alleen eivätkä ne tartu myöskään kameran kennolle.
Taskulamppu on suureksi avuksi ja myös turvaksi, jos onnistuu hakeutumaan pilkkopimeään paikkaan. Lampun eteen on hyvä teipata punaista muovia tai pahvia, jotta silmien hämäränäkö ei tärväänny aina, kun taskulampun sytyttää.
Vaatetus pitää valita kelin mukaan. Pikkupakkasessakin tulee äkkiä vilu, kun seisoskelee pari tuntia jalustalla olevan kameran vieressä. Erityisesti käsineisiin ja jalkineisiin kannattaa kiinnittää huomiota.
Pilvet estävät usein tähtien kuvaamisen. Näin loppuvuodesta selkeä sää jää helposti haaveeksi, mutta sääennusteita seuraamalla voi varautua kirkkaaseen keliin ja laittaa varusteet toiveikkaasti valmiiksi.