Piirros esittää taivasta kaakkoon katsottaessa eteläisessä Suomessa aamulla noin klo 8.
Nyt marraskuussa ISON kirkastuu liikkuessaan lähemmäksi Aurinkoa. Samalla Auringon luokse mennessään se katoaa näkyvistä.
Komeetta on nyt (18.11.) jo näkyvissä paljain silmin kaakkoisella taivaalla, mutta se tulee koko ajan nyt vain paremmaksi. Tällä hetkellä ennusteet lupaavat sen kirkastuvan vielä kovastikin, jopa niin, että se olisi joulukuussa taivaan eräs kirkkaimmista ja komeimmista kohteista, mutta Aurinkoa lähestyessään komeetan ytimessä saattaa tapahtua muutoksia, jotka vaikuttavat suoraan sen kirkkauteen ja pyrstön kokoon sekä näyttävyyteen. Jos esimerkiksi ydin hajoaa osiin, saattaa komeetta kirkastua nopeastikin hyvin kirkkaaksi, mutta silloin se todennäköisesti hiipuu nopeasti. Viime viikon lopussa komeetassa tapahtui purkaus (kenties osa sen ytimestä lohkesi), mutta se, mitä tapahtuu lähiohituksen aikana, jää nähtäväksi.
Vieressä on NASAn ISON-seurantaryhmän tuore kirkkausennustekäyrä. Siniset ja punaiset pisteet ovat havaintoja ja musta käyrä on laskentamallin ennuste; kuten näkyy, lokakuussa ISON oli huomattavasti arvioitua heikompi, mutta se on nyt "palannut" jälkeen käyrälle.
28. marraskuuta 2013
ISON on lähimpänä Aurinkoa. Silloin Aurinko kuumentaa sitä voimakkaasti, ja voi olla, että ISON murentuu palasiksi tai suuria osia siitä höyrystyy räjähdysmäisesti. Näin saattaa käydä jo ennen kuin komeetta on ratansa Aurinkoa lähimmässä pisteessä eli perihelissä. Mikäli ISON selviää ohituksesta yhtenä kookkaana kappaleena, se tulee näkyviin Auringosta etääntyessään paljain silmin selvästi näkyvänä pyrstötähtenä.
Joulukuu 2013
on paras aika ISONin ihailemiseen, ellei mitään todella odottamatonta tapahdu ohituksen aikana. Komeetan ytimen ja sitä ympäröivän koman kirkkaus saattaa olla täydenkuun luokkaa, joten se näkyy todennäköisesti myös päivällä - eli kyseessä on erittäin harvinainen taivaallinen ilmiö! ISON näkyy joulukuussa sekä aamu- että iltataivaalla, eikä sitä voi olla huomaamatta tähtien joukosta. Se näkyy kaikkialta maapallolta, mutta parhaiten pohjoiselta pallonpuoliskolta.
Tammikuussa 2014
ISON on todennäköisesti vielä paljain silmin näkyvissä, mutta se himmenee koko ajan. Tammikuun alussa, 8.1.2014, komeetta on vain kahden asteen päässä Pohjantähdestä.