Joulukalenterit kautta aikain

Edisonin jouluvalot
Edisonin jouluvalot
Joulukalenteri kynttilöistä

Tiedetuubin Yllätysten joulukalenterin viimeisestä yllätysluukusta paljastuu yllättäen pienimuotoinen yllätys: useampikin joulukalenteri. 

Tiedetuubi on ollut linjoilla jo 11 vuoden ajan, ja tämän yli vuosikymmenen aikana olemme julkaisseet useammankin erilaisen joulukalenterin. 

Vuoden 2024 joulukalenterin lopuksi listaamme niistä kiinnostavimmat, ja lisäksi myös pieni katsaus joulu- ja adventtikalenterien historiaan.

Nämä kalenterit kannattaa katsoa ainakin:

Tieteellistekninen lähtölasku jouluun (2013)

Kemiallinen joulukalenteri (2015)

Tiedetöppäyskalenteri (2019)

Vuonna 2018 esittelimme tiedepaikkoja, mutta nyt niitä on kartalla jo paljon enemmän kuin esittelimme aikanaan. Etenkin näin korona-aikaan mielikuvamatkat eri puolille planeettaa ovat kiinnostavia, joten alla koko tarjontamme!

Vuonna 2023 esittelimme joitain näistä paikoista joulukalenterinomaisesti YouTube -kanavamme Shorts-videoilla.

Tämän vuoden Yllätysten joulukalenterin kaikki luukut löytyvät myös omalta sivultaan.

Mistä joulukalenteri on kotoisin?

Wikipedian mukaan ensimmäisen adventtikalenterin loi protestanttipappi Johann Hinrich Wichern vuonna 1839 hampurilaisen lastenkodin lapsille, jotta joulun joulun odotus olisi lapsille helpompi. Hän asetti joka päivälle kynttilän pyöreään kranssiin, ja jokaiselle adventtisunnuntaille paksumman kynttilän.

Joulukalenteri kynttilöistä

Ensimmäinen itse tehty adventtikalenteri yksityiskodissa on peräisin todennäköisesti vuodelta 1851. Protestanttiperheet ripustelivat vähitellen 24 kuvaa seinälle. Yksinkertaisempi versio oli 24 liituvetoa seinään tai oveen, ja lapset saivat pyyhkiä yhden viivan pois joka päivä. 

Katolilaisissa kodeissa taas laitettiin olkia seimeen, yksi joka päivä, jouluaattoon saakka. 

Thomas Mann mainitsee romaanissaan Buddenbrookit vuoden 1869 adventin, jolloin pieni Hanno seuraa joulunajan lähestymistä lastenhoitajan valmistamalla repäisykalenterilla.

Noin vuonna 1903 müncheniläisen painotalon Reichhold & Lang perustaja Gerhard Lang tuotti ensimmäiset painetut, kuvitetut kalenterit.

Vuonna 1921 Lang keksi laittaa painettuun kalenteriin luukut. Sen ansiosta häntä pidetään nykyaikaisen joulukalenterin keksijänä. Vuonna 1945 saksalaisen Richard Sellmerin yhtiö ryhtyi painamaan joulukalentereita massatuontantona.

Joulukalenterin ja adventtikalenterin ero on yksinkertaisesti se, että joulukalenterissa on 24 luukkua, kun taas adventtikalenterissa luukkuja on ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaen.

Suomeen adventtikalenterin toivat Suomeen partiolaiset, jotka edelleen myyvät kalentereita. Tessi Fazer näki Ruotsissa kalenterin ja ehdotti, että Partiotytöt teettäisivät oman kalenterin. Ensimmäisen kalenterin suunnitteli Ulla von Wendt ja se ilmestyi vuonna 1947. Ensimmäisinä vuosina kalenteri meni huonosti kaupaksi, koska sen ideaa ei ymmärretty. Vuonna 1949 kauppa sujui jo hyvin.

Yllätysten joulukalenteri: Rakettikelkka joulukortissa

Tekoälyllä tehty joulukortti (Jarmo Korteniemi)
Tekoälyllä tehty joulukortti (Jarmo Korteniemi)
Colen joulukortti

Posti ilmoittaa, että kotimaan paketit ehtivät perille jouluksi, kun ne lähettää perjantaihin 20.12. mennessä – eli viimeistään tänään. Samoin tavalliset joulukortit – joissa ei ole ikimerkkejä – kannattaa lähettää tänään. Tämän merkkipäivän kunniaksi pieni tarina joulukorttien historiasta ja tekoälyllä tehty sähköinen joulukortti.

 

Tiettävästi maailman ensimmäiset joulukortit lähetti Sir Henry Cole Lontoossa vuonna 1843. Cole (1808 – 1882) oli virkamies, opettaja, keksijä jamyös  Victoria ja Albert -museon ensimmäinen johtaja.

Hän oli mukana uudistamassa brittiläistä postijärjestelmää 1840-luvulla, jolloin muun muassa kehitettiin yhtenäispostimerkki, jonka toivottiin lisäävän ihmisten innostusta lähettää tervehdyksiä koristelluilla kirjelomakkeilla ja käyntikorteilla.

V&A:n joulukorttiartikkelissa kerrotaan, että joulu oli kiireistä aikaa Colen perheessä, ja isäntä keksijänä keksi vastata tervehdyksiin ja kirjeisiin korteilla. Sir Henry pyysikin ystäväänsä, taiteilija John Callcott Horsleytä suunnittelemaan tätä varten sopivan kortin.

Cole kirjasi päiväkirjaansa 17. joulukuuta 1843: "Illalla Horsley tuli ja toi suunnitelmansa joulukorteille".

Colen joulukortti

Ensimmäinen joulukortti Victoria & Albert -museon kokoelmista.

Horsleyn suunnitelma kuvaa kolmea Cole-sukupolvea, jotka nostavat maljan keskeisessä, käsin värjätyssä paneelissa, ympäröitynä koristeellisella ristikkäällä ja mustavalkoisilla kohtauksilla, jotka kuvaavat lahjoittamisen tekoja; viesti oli siis kaksimerkityksinen, siinä oli juhlintaa ja hyväntekeväisyyttä.

Cole painatti tuhat korttia, joihin hän kirjoitti henkilökohtaisia tervehdyksiä vastaanottajan mukaan. 

Horsley piirsi Colen kortin oikeaan alakulmaan pienen omakuvansa allekirjoituksen sijasta ja lisäsi siihen tekstin "Xmasse, 1843".

Cole myös myi korttejaan, mutta yhden shilligin hinta oli kallis, eivätkä kortit tuottaneet rahaa. 

Ne kuitenkin sysäsivät liikkeelle trendin. 

Wikipedian mukaan joulukortit saivat 1800-luvun puolivälissä nopeasti suosiota ja levisivät ympäri Eurooppaa. Keski-Euroopassa uuden vuoden lahjat ja tervehdykset olivat olleet pidempi perinne, joten tämä uusi tapa tuli aiemman rinnalle ja alkoi osin korvata sitä.

Saksaan syntyi 1860-luvulla joulukorttiteollisuutta, joka hallitsi parikymmentä vuotta Euroopan markkinoita.

Joulukorttien aiheet eivät aluksi olleet kovin jouluisia, sillä tonttujen ja jouluisten aiheiden sijaan niissä oli uuden vuoden korttien mukaan pääasiassa pitsimäisiä koristeita, erilaisia kukkasia ja muun muassa neliapiloita.

Uskonnolliset aiheet (jouluseimi, kirkko ja enkelit) tulivat mukaan 1800-luvun lopulla.

Joulupukki ja -tontut eivät olleet kovin nättejä aiheita 1800-luvulla, koska silloin ne olivat vielä pelottavia ja jopa ilkeitä. Vasta 1900-luvun alussa, etenkin Coca Colan brändättyä pukin pulleahkoksi punanutuksi, otettiin joulupukki mukaan korttitaiteeseen.

1800-luvulla joulukortti-innostusta edesauttoi myös postilaitoksen kehittyminen. Postimerkit tulivat käyttöön – osin Sir Henry Colen ansiosta – ja rautatiet tekivät postin kulusta nopeampaa. Uusi painotekniikka teki mahdolliseksi korttien edullisen painamisen. 

Asiaan vaikutti myös luku- ja kirjoitustaidon lisääntyminen.

Joulukortit Suomessa

Varhaisimmat Suomeen tulleet kortit olivat saksalaisia ja ruotsalaisia. Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871. Suomessa joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi 1920-luvulla. Eniten lähetettiin saksalaisia ja ruotsalaisia kortteja, mutta venäläisiäkin oli liikkeellä.

Ensin korttien lähettely oli varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, mutta myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö alkoivat lähetellä kortteja.

Joulu on Suomen postille kiireisintä aikaa, sillä suomalaiset lähettävät kortteja eniten joulunaikaan. Joulukortteja lähetettiin eniten vuosina 1995—2009, jolloin vuosittain lähetettiin reippaasti yli 50 miljoonaa korttia.

Siitä alkaen trendi on ollut laskeva. Vuosina 2010-2015 lähetettyjen korttien määrä putosi 40 %. Vuonna 2023 lähetettyjen joulukorttien määrä väheni noin 12 miljoonaan, tänä vuonna luku lienee vieläkin pienempi.

Nyt suurin osa joulutervehdyksistä lähetetään sähköpostilla tai somessa. Sähköisen joulutervehdysajan kunniaksi Jarmo Korteniemi usitti tekoälyä tekemään meille otsikkokuvassa olevan kortin.

Tutkijat selvittivät napanöyhdän salaisuuden

Da Vincin ihmiskuvan napa
Da Vincin ihmiskuvan napa
Napanöyhtää mikroskoopissa
Näyte ennen tutkimusta

Oletko koskaan kaivanut napaasi ja miettinyt, että mistä sinne kerääntyvä nöyhtä oikein tulee?

Spoiler alert: Napanöyhtää syntyy mahan karvoituksen vuoksi yleisimmin miehillä. Mahan karvoitus ohjaa paidan kuituja napaan, jossa päivän mittaan kerääntynyt aines tiivistyy nöyhdäksi. Kuitujen mukana napaan kulkeutuu myös muovia.

Sukelletaan aiheeseen kuitenkin syvemmälle.

Australialainen ABC -uutiskanava teki kyselytutkimuksen tohtori Karl Kruszelnickin (Dr. Karl) juontamaan radio-ohjelmaan tulleen visaisen kysymyksen vuoksi: ”Miksi napanöythäni on sinistä ja mistä se tulee?”

ABC:n kyselytutkimukseen vastasi 4 799 henkilöä, joista 58,1% identifioitui miehiksi ja 41,9% naisiksi.

Vastaajista yllättäen vain 66% kertoi löytävänsä navastansa nöyhtää. Miehien osuus napanöyhdän löytäjistä oli 73% ja 27% oli naisia. Tuloksien mukaan nöyhdän määrä yleistyy henkilön vanhetessa.

Napanöyhdän syntymisen todennäköisin syy on mahan karvoitus.

Napanöyhtää löytäneistä vastaajista 97% kertoi omaavansa mahassa karvoitusta. Loput kolme prosenttia vastaajista oletettavasti piti liian tiukkoja vaatteita.

Myös niin sanotulla ”satiaisten polulla” on vaikutusta napanöyhdän kertymiseen, sillä 80% napanöyhtää löytävistä kertoi omaavansa häpyalueelta  napaan johtavan karvoituksen.

Nature-tiedelehdessä vuonna 2018 julkaistu tutkimusartikkeli tukee väittämää mahan karvoituksen merkityksestä napanöyhdän syntyyn.

Tutkimuksen mukaan mahan karvoitus irroittaa hengityksessä tapahtuneen liikkeen myötä puettujen vaatteiden kuituja irtoaa. Mahakarvoituksen karkea pinta ja niiden napaan päin suuntautuneisuus kuljettaa mahaan kosketuksissa olevia kuituja napaan, jossa kuidut tiivistyvät käsin kosketeltavaksi nöyhdäksi.

Napanöyhtäpallon keskimääräinen paino on 1,82 milligrammaa. Kuitujen lisäksi napanöyhtä sisältää muun muassa pölyä, hikeä ja kuollutta ihosolukkoa.

Medical hypotheses-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan napanöyhtää syntyy vähemmän vanhoja paitoja käyttävillä kuin uusia vaatteita kuluttavilla.

Käytettyjen vaatteiden väri yleensä vastaa myös napanöyhdän väritystä.

Navasta vuoden aikana 0,5 grammaa muovia

Tutkimukset eivät suoraan kerro, että kuinka paljon napanöyhdän koostumuksesta on muovikuituja tai muuta synteettistä materiaalia.

Arvioiden mukaan vaatetekstiileissä käytetään keskimäärin jopa 60% synteettisiä materiaaleja, kuten polyesteria ja nylonia. Näin olleen voidaan olettaa, että napanöyhdän kuiduista suunilleen yhtä suuri osa on muovikuituja.

Tarkistimme toimittajamme napanöyhdän koostumuksen mikroskoopin avulla. Näytteestä löytyi nöyhdän seasta ulkonäölltään polyesteriin viittaavia kuituja.

Napanöyhtää mikroskoopissa

Toimittajalla oli päivän aikana päällänsä kiinassa valmistettu Tommy Hilfigerin sininen puuvilla-kasmirsekoitteesta valmistettu villaneule. Kuitujen alkuperä ei voida varmuudella sanovan olevan kyseisestä villaneuleesesta, eikä näiden kemiallista koostumusta testattu tämän tarkemmin.

Laskennallisesti keskimääräisen napanöyhtäpallon keskimääräinen muovin osuus on jopa 1,1 milligrammaa. Mikäli napanöyhtää kertyy päivittäin ja sen koostumus pysyy samanlaisena, niin vuoden aikana muovijätettä navasta löytyy lähes puoli grammaa.

Kymmenen vuoden aikana muovin määrä voi olla jopa 5 grammaa, joka vastaa suunilleen A4 paperiarkin painoa.

Modernit tekstiiliteollisuuden polyesterit tuotetaan petrokemiallisesti fossiilisista polttoaineista. Polyesteri on edullista tuottaa, ja on yksi ultrapikamuodin pääraaka-aineista.

Tekstiileistä syntyvät mikromuovipäästöt ovat useimmiten polyesterikuiduista peräisin.

Heylion-tiedelehden mukaan jopa 90 prosenttia jäteveden puhdistamoille päätyvästä muovista on peräisin kuiduista. Vaateteollisuuden muovikuidut tuottavat suurimman osan merien muovisaasteesta.

Näyte ennen tutkimusta

Kahvikiihdytin-podcast

Kahvikiihdytin on Tiedetuubin uusi podcast-sarja. Säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvässä podcastissa jutellaan – yllättäen – tieteeseen ja tekniikkaan liittyvistä asioista kevyesti ja hauskasti, mutta myös asiallisesti sekä rauhallisesti.

20.11.2024

Kahvikiihdytin on Tiedetuubin uusi podcast-sarja. Säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvässä podcastissa jutellaan – yllättäen – tieteeseen ja tekniikkaan liittyvistä asioista kevyesti ja hauskasti, mutta myös asiallisesti sekä rauhallisesti.

YouTuben lisäksi podcast on kuullentavissa (pelkkänä puheena) Spotifyssä:

 

Jokaisessa jaksossa on isompia keskusteluaiheita, kunkin osallistujan huomaama jännä tiedeuutinen ja lopussa knoppi.

Tässä ensimmäisessä osassa Markus Hotakainen kyseli "Missä kaikki ovat?", eli jos muualla avaruudessa on älyllistä elämää, niin miksi he eivät ole ottaneet yhteyttä meihin? Voi tietysti olla niin, että tarpeeksi älyllistä elämää ei ole – tai vieraat sivilisaatiot katsovat, että emme ole tarpeeksi älykkäitä...

Mari Heikkilä heittää puolestaan esiin kysymyksen sitä, pitäisikö ihmisten kloonaaminen sallia. Eläimiä jo kloonataan, ja se näyttää onnistuvan hyvin.

Jari Mäkinen puolestaan mietiskelee tunteita herättävää asiaa: sähköautoja. Uutisissa kerrotaan, että niiden myynti on romahtanut, vaikka todellisuudessa myynnin kasvu on laskenut (monissa maissa, ei maailmanlaajuisesti) ja esimerkiksi lokakuussa Suomessa ensirekisteröitiin enemmän sähköautoja kuin polttomoottoriautoja. Mistä sähköautojen vastustus tulee?

Uutisissa esillä oli laserin varjo, rasvasolujen muisti ja likinäköisyys. Alla linkit uutisiin:

Scientists discover laser light can cast a shadow

Fat cells have a ‘memory’ of obesity — hinting at why it’s hard to keep weight off

Why we now think the myopia epidemic can be slowed – or even reversed

Ja lopuksi viime viikonlopun "superkuun" innoittamana: Oletko aina katsonut Kuuta väärin?

Täysikuu Bordeaux'n kuuluisan Pont de pierre -kivisillan päällä
Kahvi

Legendaarista Pariisin meridiaania pitkin Barcelonaan – pitkä matka on ohi

Legendaarista Pariisin meridiaania pitkin Barcelonaan – pitkä matka on ohi
17.07.2024

Tiedetuubin Jari Mäkinen ajoi kahden viikon ajan polkupyörällä noin 1500 kilometriä läpi Ranskan pohjoisosassa sijaitsevasta Dunkirkista alas Barcelonan luokse Espanjaan lähes suoraa viivaa pitkin. Viiva on Pariisin meridiaani, joka oli aikanaan tärkeä osa maapallon mittaamista, kartantekoa ja lopulta myös ajanmääritystä. 

Matkan tarkoituksena on selittää tätä kaikkea ja näyttää maisemia sekä kertoa tunnelmia Ranskasta sen koko pituudelta pohjoisesta etelään. Kyseessä on maisemallis-maantieteellinen seikkailu, mistä tulee useita videoita myöhemmin. Tällä videolla kuitenkin kerrotaan miten matka meni ja annetaan maistiaisia tulevasta.

Pariisin meridiaani -ennakkovideo

Pariisin meridiaani -ennakkovideo
28.06.2024

Tiedettä ja turismia, maantiedettä ja maisemia - niitä on luvassa nyt heinäkuussa, kun Jari Mäkinen lähtee tutkimaan Pariisin meridiaania fillareille. Tämä ennakkovideo kertoo mistä tässä hullussa hankkeessa on kyse.

Valitse sinulle sopiva joulukalenteri

Joulun "tähti"
Joulun "tähti"

On taas joulukuu ja aika kalenterin. Olemme julkaisseet Tiedetuubissa vuosien varrella useita joulukalentereita, mutta tänä vuonna julkaisemme joululakenterijoulukalenterin.

Jouluisia juttuja on Tiedetuubissa ollut paljon, mutta olemme tehneet yhden yleiskalenterin lisäksi kolme erityistä jouluista juttusarjaa: kemiallisen joulukalenterin, virtuaalisen joulumatkakalenterin tieteellisesti kiinnostaviin paikkoihin ja Tiedetöppäysjoulukalenterin.

Mikä estää katsomasta niitä nyt uudelleen?

Lisäksi nämä jo käytetyt kalenterit sopivat nykyaikaiseen kiireiseen elämään myös siksi, että kaikkia luukkuja voi katsella nyt saman tien!

Jos haluat sen sijaan pitää jännitystä yllä, niin suuntaa Lasten yliopiston Digimaailmaan, missä Kemiallisen joulukalenterin luukut avataan päivä päivältä perinteiseen tapaan.

Tiedetuubin vanhemmat kalenterit ovat täällä:

Lähtölasku jouluun 2013

Kemiallinen joulukalenteri (2015)

Tiedetöppäyskalenteri (2019)

Vuonna 2018 esittelimme tiedepaikkoja, mutta nyt niitä on kartalla jo paljon enemmän kuin esittelimme aikanaan. Etenkin näin korona-aikaan mielikuvamatkat eri puolille planeettaa ovat kiinnostavia, joten alla koko tarjontamme!

Tarjolla ilmaiseksi liki 5000 tiedejuttua - pyöräytä rulettia ja ylläty!

Jutturuletti 2020
Jutturuletti 2020

Tiedetuubi on ollut viime kuukausina jälleen hieman hiljainen, kun sen tekijät ovat olleet ahkeria muihin medioihin tehtävien töiden parissa. Sivustollamme on kuitenkin jo lähes 4000 juttua ja videota luettavissa ja katsottavissa.

Tiedetuubin kaikki vuodesta 2012 alkaen tehdyt jutut löytyvät ylävalikon avulla, mutta jännä tapa hyppäytyä tuubin tiedemaailmaan on käyttää jutturulettia: Tiedetuubin jutturuletti näyttää sisältöämme satunnaisesti.

Yllättäviä juttuja tulee koko ajan lisää sivua alaspäin rullatessa, mutta niitä saa myös enemmän yksinkertaisesti sivun uudelleen lataamalla.

Jos et ole innostunut satunnaisuudesta, niin voit myös lukea kaikki juttumme aikajärjestyksessä: pääset arkistoomme tästä.

Tiedetöppäysjoulukalenteri

Tiedetöppäysjoulukalenterin tunnus
Tiedetöppäysjoulukalenterin tunnus

Tiedetuubin joulukalenteri vuonna 2019 esittelee tieteellisiä töppäyksiä sekä erehdyksiä. Aihe ei ole erityisen jouluinen, mutta kiinnostava, sillä töppäykset pitävät sisällään niin tietoisia huijauksia, puhtaita vahinkoja kuin myös varsin onnekkaiksi osoittautuneita epäonnistumisia. Tiedetöppäykset ovat myös kiinnostavia siksi, että ne osoittavat miten tiede toimii: se on itse itseään korjaava systeemi, jonka tavoitteena on totuus.

Jos joku epärehellinen tutkija koettaa väärentää tuloksiaan, toiset kyllä paljastavat tämän ennemmin tai myöhemmin. Jos virheelliset mittaukset tai epäselvät havainnot johtavat tekemään epätosia päätelmiä, niin tutkijakollegat kyllä korjaavat tämän pian. Jokainen hyvä tutkija on luonnostaan myös epäilijä, vaikka kyse on omista tuloksista.

Totuus voittaa aina lopulta, eikä luonnonlakeja voi huijata.

Tämä on tärkeää muistaa näinä aikoina, kun tutkimustuloksia väärennellään julkisuudessa ja niistä kerrotaan valikoiden. Kansanedustajatkin esittävät suoranaisia valheita, ja monet yleisesti ottaen järkevät ihmiset eivät halua uskoa tiedeyhteisön varsin yksimielisesti hyväksymiin asioihin, kuten ilmastonmuutokseen tai evoluutioon.

Juuri siksi on kiinnostavaa poimia historiasta kalenterillisen verran tapauksia, joissa tiede on ollut hakoteillä. Vastapainoksi ikäville, mutta opettavaisille tapauksille on myös töppäyksiä sekä erehdyksiä, jotka paljastuivat hyödyllisiksi.

1. Lobotomia

2. Piltdownin ihminen
John Cooken maalaus tutkijoista ihailemassa Eoanthropus dawsonin kalloa

3. Eetteri
Orionin kaasusumu Andrew Ainslie Commonin kuvaamana vuonna 1883

4. Lysenko & vernalisaatio
Lysenko (vas) puhuu ja Stalin (oik) kuuntelee.

5. Nollaosoitin
Tony Hoare puhumassa (oikealla)

6. Silvo Sokan rakettilento
Silvo Sokka ja Silverstar.

7. DDT
DDT-myrkkypurkin etikettiä

8. Kylmäfuusio
Stanley Pons (vas) ja Martin Fleischmann (oik).

9. Maapallon ikä
Lordi Kelvin

10. Ilokaasu
Ilokaasua juhlissa

11. Mars-luotaimen kova kohtalo
Mars Climate Orbiter joulukehyksissä

12. Paniikkikohtauksella painottomaksi
Nikola Tesla

13. Edisonin 10 000 epäonnistumista
Thomas Alva Edison ja fonografi

14. Superlahjakkuudesta hylkiöksi
John Darsee

15. Einsteinin suurin moka
Einstein näyttää kieltä

16: Valoakin nopeammat neutriinot
Gran Sasson OPERA-koelaitteistoa joulukehyksissä

17: Nylanderin jäkäläpäähänpinttymä
William Nylander ja jäkälää joulukehyksessä

18: Linus Pauling ja helixmoka
Linus Pauling

19: Agakonnat tuholaistorjujina
Agakonna käsissä

20: Penisilliini
Alexander Fleming

21: Liian vallankumouksellinen kalenteri
Vallankumouskalenteri ja Marianne

22: Talidomiditapaus
Talidomidin aiheuttamia epämuodostumia lapsen jaloissa

23: Ydintalvi peruttu
Carl Sagan ja hiroshiman räjähdyksen sienipilvi lentokoneesta kuvattuna

24: Kosmonauttien peruutettu kuumatka

Tiedetöppäysjoulukalenteri 21: Liian vallankumouksellinen kalenteri

Vallankumouskalenteri ja Marianne
Vallankumouskalenteri ja Marianne
Housujenkäyttölupa
Venäjän vallankumouskalenteri

Moni asia voitaisiin tehdä nykyisin paljon paremmin ja suoraviivaisemmin, jos taakkana ei olisi historian painolastia ja vuosisatojen aikana tulleita perinteitä. Toisaalta tapaukset, jolloin näin on tehty, eivät ole menneet aina ihan putkeen. Kuten esimerkiksi Ranskan vallankumouksen aikaan käyttöön otettu uusi, tieteellinen kalenteri.

 

Nykyisin käytössä oleva kalenteri on niin sanottu gregoriaarinen kalenteri, joka on parannettu versio juliaanisesta kalenterista ja nimistöltään sekoitus roomalaista jumalista ja kristillisistä pyhimyksistä sekä latinalaisen kielialueen ulkopuolella paikallisista jumaltarinoista.

Esimerkiksi perjantai on Venus-jumalan päivä (Veneris dies, viernes, vendredi, venerdì) tai meillä lainautuneena Freija-aasajumalattaren nimestä. Pian alkavan tammikuun nimi tulee suomalaisittain tammesta, joka on tarkoittanut talven sydäntä tai kalevalaisten runojen isoa tammea. koko taivaan peittävää maailmanpuuta. Latinalaisessa maailmassa Ianuarius tai Januarius merkitsee Janukselle, kaiken alkamisen jumalalle, pyhitettyä kuukautta.

Kalenterin ydin on kuitenkin tähtitieteessä, sillä tarkoituksena on pitää kirjaa ajan ja vuodenaikojen kulusta. Vuosi on jaettu monennäköisistä historiallisista syistä 12 kuukauteen, joissa on 30 tai 31 vuorokautta. Vuorokaudessa on 24 tuntia ja tunnissa 60 minuuttia ja minuutissa 60 sekuntia. 

Hankaluutena kaikissa kalentereissa on se, että kuukaudet ja päivät on hankala saada toimimaan siten, että ne pysyvät tahdissa vuodenaikojen kanssa. Vuoden tarkka pituus on 365,2422 päivää, ja gregoriaanisessa kalenterissa on päästy hyvin lähelle sitä, 365,2425 päivään. Virhettä kertyy siis vain 0,3 päivää vuosituhannessa, koska sitä korjataan karkauspäivin joka neljäs vuosi.

Lisäksi maapallon pyöriminen hidastuu ja tätä täytyy kompensoida karkaussekunnein aina silloin tällöin.

Gregoriaaninen kalenterissa vuosi vaihtuu 1. tammikuuta, ja ajanlaskun alku on laitettu munkki Dionysius Exiguuksen 500-luvulla laskemaan Jeesuksen syntymävuoteen. Nimensä kalenteri on saanut paavi Gregorius XIII:lta, joka määräsi aiempaa Julius Caesarin aikana tehtyä kalenteria parannettavaksi.

Syynä oli lähinnä se, että pääsiäisen aika oli siirtynyt kalenterin mukaan kauaksi alkuperäisestä ajankohdastaan: pääsiäinen kun on määritelty kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeineksi sunnuntaiksi, ja kun kevätpäiväntasaus 21. maaliskuuta oli 1500-luvulle tultaessa vähitellen siirtynyt kymmenisen päivää myöhemmäksi, pelättiin keväisen pääsiäisen siirtyvän lopulta kesään.

Uusi kalenteri otettiin käyttöön vuonna 1582. Vähitellen se omaksuttiin koko Euroopassa, ja Suomessa (ja Ruotsissa) sen käyttöön siirryttiin 1753.

Vallankumouskalenteri

Ranskassa noudatettiin 1700-luvun lopussa myös gregoriaanista kalenteria. Kun vallankumoukselliset voimat alkoivat ravistella maata 1792, haluttiin eroon paitsi kuninkaasta, aatelistosta ja feodaaliyhteiskunnan rakenteista, niin myös kaikesta niihin ja kirkkoon liittyvistä traditioista.

Uusi, uljas tasavalta piti perustaa järjen ja tieteen avulla. Siksi myös kalenteri haluttiin uudistaa – tosin syynä oli myös se, että uuden kalenterin haluttiin heijastavan uuden ajan alkua.

Calendrier républicain, eli tasavaltalaiskalenteri (tai calendrier révolutionnaire, vallankumouskalenteri) otettiin käyttöön toisen vuoden viinisatokuukauden 14. päivänä, eli 4. lokakuuta 1793, jolloin kalenteri määrättiin alkavaksi takautuvaksi 22. syyskuuta 1792, eli päivänä, jolloin Ranska julistettiin tasavallaksi.

Olennaisin osa kalenteria oli muuttaa kaikki mahdollinen kymmenjärjestelmän mukaiseksi. Vuodessa oli 12 kuukautta, joissa oli tasan 30 päivää. Kuukaudessa oli kolme kymmenpäivästä viikkoa, eli dekadia.

Aivan aluksi kuukausiin viitattiin vain numeroin, mutta pian niille annettiin runolliset nimet, jotka liittyivät vuodenaikoihin. Päivät nimettiin työkalujen, kasvien ja eläinten mukaan.

Nimet olivat itse asiassa kovin kauniita (lista muokattuna Wikipediasta):

Syksy:
Vendémiaire (pohjana sana sato tai viinisato) alkoi 22. syyskuuta
Brumaire (usva) alkoi 22. lokakuuta
Frimaire (kylmyys) alkoi 21. marraskuuta

Talvi:
Nivôse (luminen) alkoi 21. joulukuuta
Pluviôse (sateinen) alkoi 20. tammikuuta
Ventôse (tuulinen) alkoi 19. helmikuuta

Kevät:
Germinal (siemen) alkoi 20. maaliskuuta
Floréal (kukka) alkoi 20. huhtikuuta
Prairial (niitty) alkoi 20. toukokuuta

Kesä:
Messidor (elonkorjuu) alkoi 19. kesäkuuta
Thermidor (kuuma) alkoi 19. heinäkuuta
Fructidor (hedelmäinen) alkoi 18. elokuuta

Kahdessatoista 30-päiväisessä kuukaudessa oli se huono puoli, että jäljelle jäi vuoden lopussa aina viisi tai kuusi vuorokautta. Niille keksittiin kätevä käyttö siten, että ne määrättiin vapaapäiviksi.

Jos kalenterin muuttamisessa oli jo muutosta kerrakseen, niin niiden lisäksi myllättiin myös tunnit ja minuutit. Vuorokauteen tuli kymmenen tuntia, joissa oli sata minuuttia, joissa oli sata sekuntia.

Kellojärjestelmä muutettiin takasin vanhaksi lähes saman tien, koska sitä vastustettiin kaikkialla ja voimakkaasti. Kalenteri kesti kuitenkin 14 vuoden ajan, sillä Napoleon palautti vanhan gregoriaanisen kalenterin käyttöön vuonna 1802. Sitä ennen vallankumoukselliset olivat kuitenkin ennättäneet monien muiden mukana mestata valtaosan uuden kalenterin kehittäjistä.

Nyt tasavaltalaiskalenteria voi käyttää muun muassa hupiin: oman syntymäajan voi muuttaa esimerkiksi tasavaltalaispäivämääräksi tai kuukausien sekä päivien nimiä voi ihailla runollisessa mielessä.

Ihan pelkkää historiaa ei kalenteri kuitenkaan ole vielä, sillä joihinkin vallankumouksen tapahtumiin viitataan niiden vallankumouskalenterin mukaisilla päivämäärillä (kuten Thermidor-käänne tai Brumairekuun vallankaappaus).

Housujenkäyttölupa

Tasavaltalaiskalenterin päivämääriin törmää edelleen myös esimerkiksi lainsäädännössä, koska monet edelleen käytössä olevat lakipykälät ovat peräisin vallankumouksen ajalta.

Suurin osa niistä on kuitenkin jo kumottu, kuten esimerkiksi vuonna 2012 kuopattu laki siitä, että naisten pitää anoa lupa housujen käyttämiseen julkisella paikalla. Lakia ei koskaan sovellettu, mutta poliisi antoi lupalappuja niitä pyytäneille lainkuuliaisille naisille. Lapussa lukee päivämäärä vallankumouskalenterin mukaan. 

Housulaki on myös kiinnostava siksi, että vuonna 2012 siitä keskusteltaessa huomattiin, että se oli laiton laki. Se kun oli räikeässä ristiriidassa ihmisten tasa-arvon ja vapauden kanssa, mitkä olivat perustuslain eräitä kulmakiviä. 

Venäjän vallankumouskalenteri

Myös Neuvostoliitossa oli käytössä vallankumouskalenteri. Lenin määräsi kalenterit vaihdettavaksi vuonna 1929 Ranskan vallankumouskalenterin kaltaiseksi, tosin kuukausien romanttisrunolliset nimet unohdettiin ja korvattiin väreillä. Tarkoituksena oli sielläkin näyttä keskisormea uskonnolle ja ottaa perustaksi kymmenjärjestelmä ajanlaskussakin. 

Tarkoitus oli lisätä työtehoa, joten työläiset jaettiin viiteen ryhmään, joista kullakin oli vapaapäivänään yksi viikon päivistä. Näin tehtaat pyörivät koko ajan, paitsi että niin ei käynyt: tuotanto ei tehostunut. Kalenteri haittasi elämää, ja oli hyvin epäsuosittu. Siitä luovuttiinkin vuonna 1931, tosin virallisesti vasta 1940. Siksi esimerkiksi yllä oleva vuoden 1933 kalenteri painettiin, vaikka niitä ei enää käytetty.